Snøfreser Sammenligning: Våre 12 Favoritter (2020)

Snøfreser Test

Gjør tanken på snømåking deg litt mindre interessert i en hvit vinter, eller ser snøskuffa litt tyngre ut i år? Snøfreser har spesielt blitt en populær investering de siste 10 årene, og kan være midt i blinken for deg som vil ha en lettere og mer spennende måte å rydde snø på. Vi har sammenlignet ulike modeller på markedet, slik at det skal være lettere for deg å velge modellen som best passer deg. Vi har ikke selv testet modellene, men baserer oss på andre tilgjengelige kilder og beskrivelser.

VÅRE favoritter

 • Mye for pengene
 • Lager lite lyd
 • Fin til mindre gårdsplasser
SJEKK PRISEN →
 • Passelig størrelse, både bred og mobil
 • Utstyrt med mye motorkraft
 • Lang og justerbar kastelengde
SJEKK PRISEN →
 • Overlegen kvalitet
 • Skånsom og komfortabel
 • Innovativ
SJEKK PRISEN →

1. AL-KO Snowline 620 E II – Vår favoritt

Snøfreser AL-KO Snowline 620 E II

SJEKK PRISEN →

 

Tar utfordringer på strak arm

Vinteren i Norge er alt annet en forutsigbar, ikke bare får vi mye snø, men snøens form og konsistens varierer i stor grad. Og dette kan by på utfordringer når en skal til å måke plass på gårdstunet. AL-KOs testvinnende modell, 620 E II,  gir deg en hjelpende hånd uansett hvilken snø du møter, eller hvor mye.

Passelig størrelse

Arbeidsbredden på maskinen ligger på nøye utvalgte 62 centimeter. Derav vil den være bred nok til å dekke middels store gårdsplasser, men samtidig meget mobil å kjøre. Dette er hendig om en har relativt stor plass, men med utfordrende omgivelser. Arbeidshøyden er på 51 centimeter, er snøen høyere er det fortsatt ikke noe problem å jobbe seg nedover.

Mye kraft for pengene

Den 83 kilo tunge freseren er utstyrt med en motorkraft på hele 4200 Watt. Den bensindrevne motoren driver en 2-stegsrotor med en kastelengde på opptil 15 meter. Fordelen med 2-stegsfresere er at de lettere jobber seg gjennom tung og hardpakket snø, noe man ofte kan møte på her i Norge.

Komfortabel å kjøre

Det er tydelig at AL-KO har designet en skikkelig arbeidsmaskin her. Den starter enkelt med sin elektriske start (har også startsnor), og i tillegg har den 5 gir forover og 2 gir bakover. Dette gjør at du enkelt får full kontroll på redskapet, noe som spesielt kommer godt med om du varierer i fart og underlag.

Kasteretning og -høyde er også veldig enkelt å justere. Ettersom kastelengden er på hele 15 meter er det lett å samle snøen på en og samme plass.

Dagslyset forsvinner fort om vinteren, og om du må kjøre i mørket er det heller ikke noe problem. Det følger med en lyskaster som både lyser opp til sidene og foran deg, av sikkerhetsmessige grunner er det alltid viktig å ha full kontroll på omgivelsene. Dette styres fra et kontrollpanel på toppen, hvor man også kan stille inn mekanismer etter egne ønsker.

Det skal også nevnes at den er utstyrt med grovmønstrede gummihjul som alltid har et sikkert grep om underlaget.

Topp teknologi

Som en liten bonus bruker AL-KO en form for OHV-teknologi, dette gir lavt bensinforbruk og høy ytelse. Totalt sett får du en litt morsommere snømåking, og mindre driftskostnader.

LES MER →

 

Fordeler

 • Mye for pengene
 • Enkel i bruk
 • Skikkelig allrounder

Ulemper

 • Rister litt under kjøring

2. AL-KO Snowline ST 4048 Li – Mye For Pengene

AL-KO Snowline ST 4048 Li

SJEKK PRISEN →

 

Batteridrevet

Slik som bilparken i Norge, så blir også mye av hageutstyret byttet ut med elektriske motorer. Når det kommer til snøfresere er de ikke like kraftige eller sterke, og de er ikke like effektive på store overflater, men de er vesentlig mye billigere, krever mye mindre vedlikehold og er miljøvennlige.

Perfekt for mindre til mellomstore gårdsplasser

Per ladning kan batteriet rydde snø på hele 200m², det er ganske imponerende, spesielt med tanke på pris. Den er også lett å manøvre og veier ikke mere enn i underkant av 14 kilo. Ryddebredden ligger på 48 centimeter, så for virkelig store gårdstun burde man gå for et større alternativ.

For den som liker komfort

Flere fordeler med den elektriske motoren er at den er stillegående. Du irriterer verken deg selv eller nabo om du er ute å tar snøen. I tillegg kreves det enormt lite vedlikeholdsarbeid. Du slipper å tenke på å bytte komponenter i motoren, og det samme gjelder bensin og olje. Her er det bare “plug and play” som det heter på godt norsk.

Arbeidshøye på 20 centimeter

Den er ikke like stor og brutal som flere av de bensindrevne konkurrentene. Arbeidshøyen på 20 centimeter vil bruke litt lengre tid om det er veldig høy snø ute, og kastelengden på 6 meter vil også komme litt i skyggen av 15 meter, slik som testvinneren har. Den er også 1-trinns istedenfor 2-trinns, da bruker den også litt lengre tid på tung og kompakt snø. Det er fortsatt et meget godt alternativ for deg som ikke har så krevende gårdsplass å rydde.

LES MER →

Fordeler

 • Enkel i bruk
 • Mye for pengene
 • Lite vedlikehold

Ulemper

 • Blir for dårlig utrustet for de virkelig store jobbene

3. MTD Optima ME 66 T 2-trinns – Toppklasse

MTD Optima ME 66

SJEKK PRISEN →

 

Ypperste kraft og kvalitet

Optima ME fra MTD dominerer i premiumsegmentet, og er nok maskin mot maskin den med høyest kvalitet. Dette koster også, så selv om den er av ypperste klasse vil nok prislappen på rundt 20 000 være høyere enn flere konkurrenter. Men slik er det, kvalitet koster ofte penger, og kvalitet det er bare fornavnet.

Mobil, stabil og stor

Tar man ryddebredden på 66 centimeter i betraktning er den smidige mobiliteten en positiv overraskelse. Det er nok fordi den bruker belte istedenfor hjul. Dette gjør at den er veldig god til å kjøre på tøffe forhold. Den kjører nok litt saktere, men er vesentlig tryggere og mer forutsigbar enn fresere med hjul. I tillegg er den optimal for utfordrende forhold, så om du bor dårlig til, og har et gårdstun med hindringer og bakker vil MTD-modellen gjøre en super jobb.

Meget skånsom

Selv om maskinen er svært effektiv i drift er beltene, og åpningen med på å gjøre den veldig skånsom mot underlaget. Det betyr at den også kan bruker på lagt stein og veranda uten at du ødelegger det som er under. Har du planter du er redd for, eller høye kanter i bakgården vil den også være oversiktlig og kontrollert å styre, så man slipper å være redd for å ødelegge noe i hagen.

Enkel å kjøre

Det første du vil merke er at den er veldig god å ha med å gjøre, du kan stille den inn i høyden som best passer deg, slik at du ikke sliter ut skuldre eller rygg. Den har også hele 6 gir framover og 2 gir bakover, dette gir deg bredde og variasjon i kjøreegenskapene, som igjen gir deg kontroll.

Som en premium modell har den også servostyring som skåner hendene dine fra risting og friksjoner i motoren. Og når kulda biter skikkelig på ute så har du elektrisk starter som gjør oppstarten litt mer pålitelig. For å toppe det hele er vekten veldig balansert, dette fører til at kjøringen byr på enda litt mere komfort.

LES MER →

 

Fordeler

 • Er egentlig en komplett maskin

Ulemper

 • Den er dyr

4. AL-KO Snowline 700 E – Skikkelig Kraft

AL-KO Snowline 700 E

SJEKK PRISEN →

 

Her snakker vi kraft

Med sine 8100 Watt er det lite som stopper AL-KOs største modell. Den har en kastelengde på 15 meter, arbeidsbredde på 70 centimeter, veier over 100 kilo, har 6 gir framover og 2 gir bak, arbeidshøyden er også på over 50 centimeter. Med slike spesifikasjoner er det trygt å si at Snowline 700 E er en av de heftigste modellene på markedet for privatkunder.

Tar den store jobben

Det er ingen tvil om hva den tyskproduserte snøfreseren skal brukes til, og det er de store jobbene. Den er stor, tung og kraftig. I motsetning er den ikke like mobil eller smidig som mindre modeller. Så om du skal rydde store oversiktlige flater er denne modellen perfekt.

Ikke dårlig pris, med tanke på kraft

Selv om den er en av de kraftigste vi har undersøkt, er prisen langt billigere enn forventet. Til rundt 12.000 kroner får man en ordentlig arbeidshest. Det er en ting leverandøren anbefaler, og det er å bruke kjettinger på den ettersom den er såpass stor.

For alle typer snø

2-trinnstypen takler både tung og hardpakket snø, som den gjør bløt og lett. Til størrelsen er den også spekket med utstyr som gjør den mere brukervennlig. Ja, den er litt vanskelig å styre sammenlignet med visse mindre modeller, men man har god kontroll, lite energiforbruk sammenlignet med ytelse, og den har store lyskastere som lyser opp både foran og på sidene.

LES MER →

Fordeler

 • Tar de store jobbene
 • Mye for pengene

Ulemper

 • Ikke så mobil, også ganske tung

5. AL-KO Snowline 46 E – Bra Og Billig

AL-KO Snowline 46 E

SJEKK PRISEN →

 

For de minste jobbene

Snøfresere er som mye annet, man får hva man betaler for. Men man må stille seg spørsmålet om hva man faktisk har bruk for. Skal du rydde over 300 kvadratmeter for snø, eller har du bare en liten oppkjørsel du skal kunne kjøre inn og ut av? For om du ikke krever enormt mye arbeidskraft fra fresen, så er det heller ikke vist å investere for mye. Hos AL-KOs rimeligste elektriske modell får du mye for pengene, og en maskin som gjør akkurat det den skal, nemlig rydde snø.

46 E-modellen er en elektrisk drevet freser med 2000 Watt, åpningshøyde på 30 centimeter og bredde på 46 centimeter. Kastelengden er på drøye 10 meter, og mekanismen er i form av 1-trinns. For store jobber er nok disse spesifikasjonene litt lave, men for en enkel og kjapp jobb behøver man ikke mer.

Meget komfortabel

Igjen, det er flere fordeler med å gå elektrisk. Den er enkel å kjøre, krever vanvittig lite oppfølgning og vedlikehold, og den lager nesten ikke lyd. Så både husfred og stemningen med naboen blir godt bevart, selv om du skulle måke snø tidlig på morgenen.

En annen fordel er at du også her kan justere høyden etter hva som passer deg, det blir bedre å jobbe med – og du sliter ikke ut kroppen din. Den har også en dødmannsknapp plassert lett tilgjengelig, og det er en undervurdert egenskap. Man hører nok ikke ofte om ulykker i forbindelse med snøfreser, men det er et redskap som skal behandler med stor respekt og årvåkenhet, både for deg selv og andre.

Bonus: Rask og enkel å sette i gang med

Siden den er elektrisk er det bare å trykke på startknappen så har du maksimal yteevne ved første sekund. Den kan også brettes sammen slik at den tar mindre plass under oppbevaring.

LES MER →

 

Fordeler

 • Mye for pengene
 • Enkel i bruk

Ulemper

 • Håndterer kun de mindre jobbene

6. Toro Power Lite R – Liten, men effektiv

Toro Power Lite R

SJEKK PRISEN →

 

Meget praktisk 

Den kompakte og fleksible freseren fra Toro er en god kandidat til de mindre og litt lettere jobbene. Men selv om den er liten og kompakt i størrelsen, så skal du ikke la deg lure. Den bruker nemlig en ny og innovativ type teknologi, Power Curve-systemet. Dette tillater den å rydde nesten 500 kilo med snø per minutt. Kastelengden er også noe imponerende med tanke på den kompakte størrelsen, for kanonen skyter snøen så langt som 8 meter.

God ryddebredde

Den 25 kilo tunge maskinen har en ryddebredde på 46 centimeter, noe som tilsvarer fresere i middels lav størrelse. Den er drevet av en 4-takts bensinmotor.

Toro snøfreser

Har litt små hjul

Om vi tar for oss ulempene så er det nok hjulstørrelsen som er verst. Her er hjulene ganske små, som ikke gir særlig godt grep i tøffe forhold. Men det skal tas i betraktning at siden redskapet er såpass lett, er det ikke like ikke som det ser ut til. Men om du fortsatt skal ta for deg de store tunge jobbene bør du gå for en litt større modell.

LES MER →

 

Fordeler

 • Enkel i bruk
 • Hendig størrelse
 • Kraftig

Ulemper

 • Håndterer ikke store jobber noe særlig

7. Honda HSS 1380A ETD – For Den Proffe

Honda HSS 1380A ETD

SJEKK PRISEN →

 

Rydder 65 tonn snø i timen 

Om du skal måke noe større en gårdstunet vil andre krefter kreves, og dette er en annen liga, både når det gjelder ytelse, men også pris. Hondas flaggskip rydder ved hjelp av en enorm motorkraft og nyskapende teknologi hele 65 tonn snø i timen, og her er virkelig ikke snøtype noen utfordring.

Enestående spesifikasjoner

Den 173 kilo tunge Honda-modellen er spekket med mekanismer og teknologi for å gjøre snørydding til en lek, her er det også viktig å holde tunga rett i munnen og lese manualen.

Skuffen er den første av sitt slag man finner på håndholdte snøfresere. Den er smart og oppdager feil eller avvik i prosessen. Når man rydder store mengder snø kan man fort møte på stein eller andre typer materier som kan ødelegge maskinen. Skuffen har en auto-stopp funksjon som stopper maskinen om den oppdager at en gjenstand har kommet inn, og satt seg fast i fresen.

Den har en kraftig lyskaster som du kan justere etter egne behov, denne vil også tillate deg å bruke maskinen selv i bekmørket.  I tillegg har den elektrisk start, og en timemeter som minner deg på når den må på service.

Hastigheten på skruen og på gangfart henger sammen på mange modeller, her justeres dette separat. Så om du skal rydde et område med veldig tøff snø, man du gjøre dette i riktig tempo, uten at det påvirker ytelsen til maskinen.

Får grep over alt 

Med bånd isteden for hjul er modellen ekstremt pålitelig på alle slags overflater. Det gjør den også stabil og lett og kontrollere.

Stor skuffe

Høyden på skuffen er 51 centimeter, og bredden er på 65 centimeter. Med såpass store mål på skuffen er høye lag med snø null problem, man slipper også å gå flere runder ettersom den er så kraftig.

LES MER →

 

Fordeler

 • Håndterer alt
 • Kraftig
 • Lettkjørt

Ulemper

 • Blir litt for stor for små jobber
 • Kostbar

8. Stiga ST 8051 AE  – Pålitelig Elektrisk Modell

Snøfreser Stiga ST 8051 AE

SJEKK PRISEN →

 

For mindre jobber

Svenske Stiga, kjent for sine pålitelige og sikre produkt, har lansert en elektrisk versjon av snøfreser. Modellen er hendig, kompakt og utmerket for mindre avanserte jobber. Håndtaket kan legges sammen, så hele maskinen tar nokså lite oppbevaringsplass. Perfekt om du har lite oppbevaringsplass i garasjen.

Gode spesifikasjoner 

Når det kommer til spesifikasjonene, har den en bredde på 51 centimeter, og en høyde på 30 centimeter. Det er godt nok for de mindre avanserte jobbene.

Komfortabel

Slik som vi har vist ovenfor, er elektrisk ikke like kraftig, men mere komfortabelt og mindre stressende enn bensindrevne redskap. Som ved de andre elektriske modellene, så slipper man motorstøy, man slipper også å tenke på å fylle opp med olje og bensin. Det er en ting som kanskje ikke er like luksus som man skulle tenke seg, og det er batteriet.

Batteriet selges nemlig separat fra maskinen, som gjør at prisen ikke er like billig som man kanskje skal ha det til.

LES MER →

 

Fordeler

 • Enkel i bruk
 • Flott for småjobber

Ulemper

 • Batteri følger ikke med
 • Tar ikke de store jobbene

9. Toro SnowMax 724 QXE CE – En Stor Allrounder

Toro snø

SJEKK PRISEN →

 

Kraftig og enkel i bruk

SnowMax modellen fra Toro gjør akkurat det den skal, rydder vekk snø uansett forhold, og den gjør det enkelt for deg å gjøre det. Arbeidskapasiteten er på hele 1 134 kilo snø per minutt, som er det samme som flere av de aller dyreste modellene. Bredden er også på 61 centimeter, den går opptil 6 kilometer per time, og har en 2-trins skrue.

Alle egenskapene oppsummerer en snøfreser som håndterer de største utfordringene på en veldig enkel måte.

Gjør det gøy å måke snø

For at aktiviteten skal være gøy, bør utstyret være ordentlig. Startmotoren er elektrisk, så man slipper å tenke på å stå lenge før man får starte motoren, selve vekten på redskapet er 57 kilo, noe som er relativt lett i forhold til kraften den leverer. Den kommer også med store robuste hjul som hjelper til med festet i tøffe og krevende underlag.

Ekspert på tung og våt snø

Noe av det værste å måke er den tunge, våte snøen. Den ligger veldig hardt og kompakt, og den veier mye. Med en to-trinns boreteknologi håndterer SnowMaxen den verste typen snø på en nokså elegant og enkel måte.

LES MER →

 

Fordeler

 • Allrounder
 • Kraftig
 • Lett å bruke

Ulemper

 • Skuffen ligger litt lavt

10. Husqvarna ST 224 – Høyt presterende

Husqvarna ST 224

SJEKK PRISEN →

 

Av høy kvalitet

Svenske Husqvarna har vokst til å bli en verdensledende aktør av redskaper for hage og skog. De har pålitelighet og kvalitet som sentrale verdier i sine produkt, og ST 224 er slettes ikke annerledes. Og som alltid er Husqvarna også ganske innovativ.

Ekstremt skånsom

Ofte erges man litt når man skal rydde snø i hage eller på terrasse, for man vet aldri helt hva man treffer under. Heldigvis er modellen fra den svenske produsenten utstyrt med skisko som kan justeres. Slik kan man brøyte veldig skånsomt og forsiktig om man er på et område som er litt ømt.

Solid totrinnsmaskin

Skruen har en totrinnsmekanisme som enkelt fanger opp vanskelig snø, uten at dette skal bli noe stort problem for deg. Maskinen har en total kraft på 4700 Watt, 6 gir framover og 1 gir bak. Framdriften er meget myk og smidig ettersom den bruker gir med friksjonshjul.

Komfortabel

Modellen har også et justerbart styre, relativt stillegeånde, og en smidig og elegant mobilitet.

LES MER →

 

Fordeler

 • Kraftig
 • Høy kvalitet
 • Enkel i bruk

Ulemper

 • Vanskelig å få tak i i Norge

11. Honda HSS 655 ETD – Elegant

Honda HSS 655 ETD

SJEKK PRISEN →

 

 • Klarer opptil 37 snø per time
 • Har elektrisk start
 • Kastelengde på 14 meter
 • 55 centimeter bred, 50 centimeter høyt
 • Har et overlegent grep på underflaten

12. Honda HS 750 EMA – Kompakt Og Snedig

Kompakt

SJEKK PRISEN →

 

 • Opptil 29 tonn snø per time
 • Arbeidsbredde på 50 centimeter
 • Godt grep på hjulene
 • Perfekt til lette jobber
 • Kastelengde på 10 meter
 • Godt omdømme

Hvorfor kjøpe snøfreser?

“Brace your self, winter is coming”

Flere og flere ser til å investere i en hjelpende hånd med snøryddingen, og slik som markedet har utviklet seg de siste 10 årene har det både blitt flere å velge mellom, kraftigere modeller, lettere brukervennlighet og lavere pris. Det finnes flere gode grunner til å se samme vei.

Håndterer alle typer snø – i store mengder

Den gamle snøskuffa blir kanskje lite fristende å ty til når værmeldingen varsler 60 centimeter med kompakt kramsnø. Det er både tidskrevende og fysisk utmattende. En snøfreser rydder snø uansett hvilken form den har, og uansett mengde.

Du sparer tid

Når snøen tar på som verst kan det fort bli mange timer med skuffa utenfor gårdsplassen, dette kan også føles litt forgjeves ettersom at snøen ikke slutter å komme selv om du står ute å måker. Med en snøfreser vil du over halvere tiden du bruker på snømåking, og du kan bruke tiden din på noe annet du heller vil.

Det er gøy

Gøy og gøy, det kommer an på hvem man spør, men den har motor – det å gå fra skuffe til snøfreser kan sammenlignes med å gå fra gressklipper til gressklipper traktor. Mindre slit og mere moro.

Du sparer krefter

Se for deg at du kommer hjem fra jobb klokken 16:30, middagssulten og klar for mat, men så ser du slitet med snøskuffa som venter deg for at du skal kunne dra på jobb dagen etterpå. I en travel hverdag er krefter noe mange kjenner de har lite av, så ikke kast det bort på noe så dumt som snø.

Dekker et større areal

Med en freser ovenfor en skuffe får du kapasitet til å håndtere et mye større areal. Det holder å gå over et område en gang istedenfor å jage frem og tilbake 5-6 ganger. Arbeidsbredden kommer altså godt med når det er kaldt ute og gårdsplassen er full.

Du får et godt underlag

Snøfresere er designet for å gi bakken et godt underlag, det vil si at når du går eller kjører over bakken vil ikke underlaget under ta skade av aktiviteter som foregår ovenpå.

snø

Hvilken variant skal jeg kjøpe?

Med det store utvalget som finnes i dag er det en rekke behovsavdekkende spørsmål en bør stille seg selv før man går til innkjøp. Og det viktigste å finne ut av her er: hva trenger jeg? Hva vil jeg ha? Og, hvor mye vil jeg betale?

Hvor stort areal skal du måke?

Jo større plass du skal rydde for snø, jo mer effektiv maskin trenger du. Her er det også viktig å tenke på at maskinen skal ikke kun være kraftig i form av hvor mange kubikkmeter snø den rydder per minutt, men også hvor mobil den er. Det er du som skal styre, og jobbe med den – derfor er styring og hurtighet også sentralt om du har et stort område å rydde.

Hvordan er forholdene?

Har du en kupert gårdsplass med motbakker og krappe svinger, eller er båkgården helt flat? Jo mere utfordringer man møter under måkingen, jo mere lønner det seg med en freser som er mobil og smidig. Kanskje en i mindre størrelse er en fordel om du skal forholde deg til store og trege motbakker?

Oppfølging: Hjul eller belte?

På freserne kan man enten velge mellom modeller med hjul, eller med belte. Her er hjul noe kjappere og smidigere, mens belter er bedre for tøffe, glatte og krevende forhold. Slik som vi har forstått det er det også en liten prisforskjell, hvor hjul er hakket billigere.

Elektrisk eller fossilt?

Man kan velge mellom enten bensin- eller elektrisk drevne modeller. Forskjellen ligger i kraft, yteevne og pris. Bensindrevne maskiner er her kraftigere, større og mere mobile, men igjen tar de større plass og krever mer oppfølgning. De med elektrisk motor krever som regel kontinuerlig tilgang på strøm, men er til gjengjeld litt billigere.

Slik som vi har forstått er det vanligst å velge bensin om man skal tåle store ryddejobber, og at man velger elektrisk om man bare har et lite område å måke fritt for snø.

Pris

Også over til det store spørsmålet, hvor mye skal man la det koste?

De vanligste koster mellom 5.000 og 30.000 norske kroner, men de finnes ned til 3.000 og helt opp til langt over 100.000 kroner. Men i mellomsiktet får man både kvalitet, brukervennlighet og mye for pengene. Det er kun i ekstreme tilfeller eller til industrielt bruk at man går høyt opp i prisklassen.

Heldigvis er det slik i dagens marked at man ikke trenger å bruke så alt for mye penger for å få en maskin som gjør jobben mer enn godt nok. I lavere midtsikte er det flere gode modeller som byr på både god kvalitet og gode egenskaper.

Interessert i vinteraktiviteter? 

Isfiskestang Test: Markedets 5 Beste Fiskestenger Til Isfiske (2020)

Forbrukernes 3 favoritter

Best i test:
AL-KO Snowline 620 E II

- Mye for pengene
- Pålitelig 
- Enkel i bruk

Mest for pengene:
AL-KO Snowline ST 4048 Li
- Lettkjørt
- Enkel i bruk
- Rimelig

Et råskinn:
AL-KO Snowline 700 E

- Høy kapasitet
- Driftsikker
- Stor arbeidsbredde

 

Dette blir i en litt annen skala:

 

Hva blir de vurdert på?

Det er mye forskjellig en kan vurdere en god snøfreser på, det er også viktig å huske på hva man faktisk skal bruke den til, og hvor mye penger man vil bruke. De viktigste kriteriene å ta hensyn til er: kvalitet, kapasitet, hvor enkel den er i bruk, tilleggsutstyr og hva man faktisk får for pengene man investerer.

Kvalitet

Her blir det tatt hensyn til hva maskinen er lagd av, hvilke garantiordninger den har, hvilket omdømme har leverandøren. Det blir også vurdert om modellen håndterer ulike typer snø, og om dette endrer maskinens kapasitet.

Kapasitet

Her blir det sett på hvor mange kvadratmeter snø maskinen rydder per minutt, hvor effektiv den er og hvordan den håndterer snøen.

Hvordan den er i bruk

Hvor enkel er den å montere? Hvor ofte må den vedlikeholdes? Er den enkel å ta i bruk? Hvordan er brukergrensesnittet? Er den komfortabel å kjøre, eller rister den mye? Hvordan kjører den?

Utstyr 

Hva får du med i tillegg til bare en snørydder? Lys, gir, innstillinger og annet utstyr.

Hva får du for pengene?

Hvor mye egenskaper, kvalitet og brukervennlighet får du for pengene her?

Hva er forskjellen på billig og dyr?

De største faktorene som varierer sammen med prisen vil nok være kapasitet, altså kubikkmeter snø ryddet per minutt, størrelse, effekt og pålitelighet. Om man bare skal rydde en vanlig gårdsplass for snø så trenger man ikke den heftigste eller største modellen på markedet, da kan man spare noen kroner. Men sørg for at modellen passer dine behov. For det viktigste en snøfreser gjør er å gjøre livet ditt litt enklere om vinteren, og om du begynner å bale med en variant som ikke samarbeider så blir ikke vinteren så vanvittig mye bedre enn om du hadde stått der med snøskuffa.

Hva er en snøfreser?

En snøfreser er et redskap for å rydde unna, eller omplassere snø. Den er utstyrt med en motor som driver roterende skovler, skovlene samler inn snøen ved åpningen nederst. Her finner man også forskjellige varianter å velge mellom, ettrinns- og totrinnsvarianten. Ved ettrins så samler freseren inn snøen og kaster den bort i ett trinn, eller ved en bevegelse, og ved totrinns så samles snøen nederst ved midten, før den fordeles og kastes bort.

Freserens opprinnelse?

I året 1923 ble en snøplog som kuttet opp og blåste bort snøen patentert av Robert E. Cole, mange mener dette er opprinnelsen for snøfreseren vi kjenner til i dag, mens ulike nyvinninger kan også dras til samme problemstilling. Det er for øvrig A. Sicard som regnes som snøfreserens grunnlegger med et design fra så tidlig som 1894.

Det skal også nevnes at snøfresere har eksistert lenge, men hovedsakelig blitt brukt til industriell bruk på vei og jernbane. Det er først de siste årene det er blitt vanlig å finne slike maskiner i vanlige private hjem.

Vær forsiktig!

Som ved alt annet maskindrevet utstyr skal man være forsiktig. Redskap skal respekteres, og man skal til enhver til være klar over farene som kan oppstå, dette i flere ulike situasjoner og sammenhenger. Man skal alltid ha kontroll over seg selv, maskinen og omgivelsene når man er ute å rydder snø, dette uavhengig av om man er trøtt på morgenen eller sliten etter en lang dag på jobb.

Sørg alltid for å ha på deg gode sko slik at du ikke sklir eller mister kontroll. Under snøen kan det ligge is som blir åpen når snøen fjernes. Om freseren er utstyrt med dødmannsknapp eller snor anbefaler vi å koble på denne. Sørg også for å sjekke at det ikke er katter som ligger i snøen eller barn som er ute å leker i skjulte snøhuler. Dette er spesielt viktig om man bor i et nabolag hvor man vet at det befinner seg flere mennesker og dyr i.

Det kan også skjule seg planter eller fortauskanter  under snøen, dette kan bli skadet om snøfreseren kommer i direkte kontakt, eller for tett innpå. Så om du er usikker på omgivelsene så anbefales det å navigere seg litt rundt før man begynner. Det er også ekstremt viktig å følge med til enhver tid på hvor man er og om det har endret seg noe i omgivelsene. Man må rett og slett være litt årvåken. Selv sammenligner jeg det litt med å ha ansvar for myke trafikanter når man er bilist.

Hvilke størrelser er det å velge mellom?

For enkelhetens skyld kan vi dele snøfreserne inn i tre ulike grupper basert på størrelse. Dette har rett og slett litt med hva man har behov for.

De minste >= 100 kvm

Den minste størrelsen er relativt liten, lett og kompakt. Det er oftest også de som er billigst. Om du kun har en liten gangsti eller en liten gårdsplass vil en freser i det minste laget gjøre jobben mere enn godt nok. Fordelen er at de også tar lite oppbevaringsplass, koster litt mindre, og man kan bære de opp og ned trapper uten at det er noe problem.

Mellomstor 100 – 250 kvm

Om du har en gårdsplass av litt størrelse vil en mellomstor variant gjøre susen. De er ikke for dyre, men man får dekket er relativt stort areal. De tar litt større plass, og er litt tyngre, men har fortsatt en relativt god mobilitet. Når man begynner å få litt størrelse, får man også ofte med litt ekstrautstyr. Her kan man ofte justere høyde, fart og freserhøyde. Man bør her være litt forsiktig i skråninger eller bratte bakker, for da kan de velte.

Stor >= 250 kvm

Om du enten har en veldig stor gårdsplass, eller skal bruke fresen til anleggs- eller arbeidsområder er det en fordel å gå opp et hakk. Disse er de dyreste og tyngste. Flere veier over 100 kilo, og har en arbeidsbredde på over 75 centimeter. Ulempen her er at de ikke er så mobile, og de kan ikke fraktes opp eller ned trapper.

Handle hageutstyr på internett?

Det har blitt mer og mer populært å handle utstyr for hage og gårdsplass på internett, dette av flere praktiske årsaker. For 10 år siden var det svært sjeldent at man kunne få kjøpt slike redskaper på andre plasser enn hos en leverandør med fysisk butikk, men takket være store varehus, gratis hjemlevering, logistikksystem og returrett er hagemøbler hos nettbaserte grossister og leverandører et voksende marked. Her kan man både spare tid og penger.

Lave priser:

Det er veldig vanskelig å slå prisene til nettbasert handel. Leverandørene har ofte de samme innkjøpsprisene som vanlige butikker, men betaler ofte mindre i husleie og for ansatte. Derfor blir prisene lavere på nett. I det siste har også den harde konkurransen mellom nettbutikker drevet ned prisen betraktelig, dette kan kunder nyte godt av.

Gratis levering på døra:

En snøfreser veier fort alt fra 50 til godt over 100 kilo. Dette vil fort ta stor plass i bilens bagasjerom, og det er et slit å frakte den fra butikken. Når du kjøper fra nett vil det svært ofte inngå gratis levering ved kjøp av produkter i prisklassen til snøfresere. Da slipper du å tenke på hvordan du skal frakte den fra butikken og hjem til deg, men du får den rett og slett ferdig levert uten at det er noe problem.

Ta godt vare på redskapet, vedlikehold er viktig!

Dette gjelder for alt fra kjøkkenutstyr til den største maskinen du får plass til i hagen din, uansett hva det er, så må det vedlikeholdes og passes på. Ikke bare fungerer det bedre, men det varer deg også mye lengre. Hvordan du håndterer snøfresen kan være avgjørende for hvor lenge du får nytte av den. Og en godt ivaretatt maskin kan virkelig vare i flere tiår.

Det viktigste du kan gjøre her er å lese manualen, og sette deg inn i hva modellen du kjøper krever av deg. Bruksanvisningen vil fortelle deg hvilken bensin, og hvilken type olje som best egner seg for den type motor. Det kan i midlertid tas i betraktning at den som oftest brukes når det er kaldt ute.

Oljetyper som ofte blir anbefalt til slike kalde omgivelser er 5W-30 og 10W-30. Når det kommer til bensin er det avhengig og du har to- eller firetaktsmotor. Som vi har forstått det så anbefales i alle fall alkylatbensin.

Husk også å sjekk drivreimen på freseren din. Dette er en slitasjedel og dekker derfor ikke av garanti. De varer fortsatt lenge – dette er avhengig av bruk og vedlikehold, men det er fortsatt veldig viktig å sjekke om reimen ved jevne mellomrom. Ettersom det er en slitasjedel er det ikke dyrt å investere i en ny en!

– Hvor populært er egentlig snøfreser?

De siste årene har det faktisk blitt levert for lite utstyr til snørydding i Norge, det har rett og slett blitt utsolgt. Mange anbefaler derfor sterkt å gå til innkjøp litt før man faktisk trenger det, for ifølge veldig mange leverandører er det høy etterspørsel av slike redskaper. Det kan vell enkelt forklares av at vi bor i Norge, og er det en ting vi har så er det kalde vintere.

Våre tester er ikke gjort av oss, men en sammenligning av tester og beskrivelser fra ulike nettsider som test.no, outdoors.com og andre internasjonale tester slik at du får en bredere oversikt. Testene er uavhengige og objektive. Vårt mål er å gi deg den en klar og tydelig oversikt over de aktuelle produktene samlet på et og samme sted. Om du har noen ønsker eller tilbakemeldinger så gi oss gjerne en tilbakemelding lengre ned i feltet. 

4 thoughts on “Snøfreser Sammenligning: Våre 12 Favoritter (2020)

Leave a Reply

%d bloggers like this: