Pulk Sammenligning: Våre 7 Favoritter I 2020

pulk-barnepulk-test-forside-bilde

Er du på jakt etter ny pulk? Pulker finnes i ulike størrelser, har forskjellige egenskaper, forskjellige priser, noen er utviklet for barn og andre for utstyr. Vi har brukt flere timer i vår research av pulker for å finne hvilke som best passer ulike behov og budsjett. Se våre 7 favoritter her:


Har du det travelt? – Les oppsummering av topp 4 her:

 1. Fjellpulken Barnepulk Komplett – Vår favoritt Barnepulk
  “Norges mest kjøpte pulk har god plass til barnet, isolasjon, UV-beskyttelse og er utstyrt med veltebøyler. Den er stabil og lett å trekke, finnes også med plass til to”
 2. Fjellpulken Xplorer Komplett – For Ekspedisjon
  “En komplett pulk for ekspedisjoner med pakkevolum på 440 liter, vottevennlig, stabil med forsterkede reimer for bedre komfort” 
 3. Fjellpulken Xcountry – Mest For Pengene
  “Klassisk turpulk med pakkevolum på 185 liter, spekket med smarte detaljer”
 4. Acapulka Expedition Tour 135 – En God Allrounder
  “Modellen fra Cordura er meget stabil, har 350 Liter pakkevolum og veier kun 6 kilo. Allrounderen har også en hyggelig prislapp som gir deg mye for pengene”

1. Fjellpulken Barnepulk Komplett – Barnepulk

fjellpulken-for-barn

 

Sikker og bekvem for barnet

Barnet er vell det mest verdifulle man tar med seg på tur, derfor skal det passes på godt. Med over 50 års markedsledelse i Norge, har produktene fra Fjellpulken et godt og vellfortjent rykte. Barnemodellen er trygg og bekvem, enkel å dra og har god kvalitet.

Modellen leveres med ryggstøtte for barnet, vindskjerm, søyler som forhindrer velting og UV-beskyttelse. Alt dette bidrar til å holde barnet trygt og bekvemt på tur. I tillegg er skroget isolert, og stabilt. Den har nemlig et meget lavt tyngdepunkt som gjør den enkel å hanskes med for din del.

Kvalitet for generasjoner

Skroget består av glassfiberarmert polyester, dette tåler å være med på ordentlig tur. Det skal også være mulig for barnet å bruke på sine barn – når den tiden kommer.

Enkel i bruk

Siden den er såpass stabil og bred ligger den godt på snøen og er meget retningsstabil. Siden den er så bred vil den ikke være like “kjapp” å trekke som ekspedisjonsmodeller, men er god å trekke. Reiser du med barn har du et oppbevaringsrom bak ryggen til barnet, og reiser du uten barn er det ikke noe problem å frakte oppakning i hovedrommet.


2. Fjellpulken Søskenpulk Komplett – Plass Til To Barn

pulk-plass-til-to-barn

 

Stabil og enkel  å trekke

Om man frakter barn på tur er trygghet viktig, da må pulken være stabil og balansert. I søskenmodellen fra fjellpulken er tyngdepunktet lavt, istedenfor å ha ski under er det bueforming – slik den klassiske pulken har. Sammen gjør dette at modellen er stabil å trekke for deg, og komfortabel for barna.

Som en innebygd sikkerhetsfunksjon har den også veltebøyler, disse sikrer modellen fra å velte. Det er jo tross alt dyrebar last som sitter på.

Plass til to barn

Det som skiller denne modellen fra andre pulker er at den har to rom, uten at den er mye tyngre enn modeller med kun et rom. Er det kun et barn som skal sitte på så kan en bruke det andre rommet til oppbevaring av sekk eller annen oppakning.

Begge rommene er komfortable å sitte i, det bakerste vil være litt høyere opp. Foran begge rommene har man skjermer, som gir barna ly fra vinden. Barna har en justerbar rygg, og det kan festes over en pustende og vindtett stormhette og hver av rommene.

Modellen er også såklart isolert, med en sterk isolasjon nede mot bunnen.

Solid 

skroget er lagd i glassfiberarmert polyester. Dette er både trygt, sikkert og holdbart. Modellen er noe kostbar, men barnemodeller er isolerte, i større grad mer stabile og det koster gjerne litt mere.


3. Fjellpulken Xplorer Komplett – For Ekspedisjoner

stor-god-lang-for-ekspedisjoner

 

Pakkevolum på 440 liter

Xplorer fra anerkjente Fjellpulken er spesielt tilpasset du som skal på langtur. Dette er den største i serien med sin lengde på 188 centimeter. Det som skiller akkurat denne modellen fra sine mindre søsken er at den også er vesentlig bredere (har bredde på 50 centimeter), det gjør at den også er mye mere stabil og tåler da litt tøffere terreng.

Den store størrelsen gir også et meget solid pakkevolum på hele 440 liter. Dette er i det største laget, og du får med deg oppakning og forsyninger for ei god stund.

Vottevennlig 

Med over 50 års erfaring som markedsledende aktør har Fjellpulken kontroll på hva de driver med. Er man på tur i 20 bitende minusgrader frister det lite å ta av vottene. Heldigvis er bindingene på Xplorer-modellen vottevennlig, slik at en slipper å ta av vottene for å hente fra oppbevaring.

Smartere enn sekk

Noe av det mest geniale med Xploreren er at den har stor åpning, så du slipper å grave etter det du skal ha tak i. Åpner du trekket har du tilgang til det meste som ligger nedpakket.

Skal også legge til at modellen har tilsynelatende komfortable reimer til kroppen med ekstra støtte rundt skuldrene. Dette er viktig ettersom man drar tung vekt med seg når man er på lang tur.

Finnes i mindre størrelser

Modellen er vesentlig kostbar sammenlignet med konkurrenter, men det er nok verdt hver krone for de som drar på de tøffeste turene. Man kan også spare noen kroner ved å gå for en litt mindre modell


4. Fjellpulken Xcountry – Mest For Pengene

pulk-for-tur

 

Trenger ikke være dyr for å være bra

Den klassiske turpulken gjør jobben for turer på fjell og i skog. Den er enkel i bruk, veier kun 4,5 kilo, er kompakt og har et pakkevolum på 185 Liter. Denne kan både kobles til persondrag, hundedrag og scooterdrag. For slike type turer trenger man ikke det største eller det råeste, da slipper man å betale for mye og. Her får man en meget god turmodell til en fornuftig pris.

Flere smarte løsninger

Modellen er meget romslig, og har blant annet en vannavstøtende duk som dekker flere strategisk plasserte lommer. En har en baklomme for mindre gjenstander en får hyppig bruk for, og en større lomme i midten til oppbevaring av oppakning.

Dyp og solid

Dyp puddersnø blir ikke noe problem, modellen er stabil og har god dybde til seg. Som andre klassiske modeller er den også lagd i glassfiberarmert polyester – så den tåler å bli med på tur!


5. Acapulka Expedition Tour 135 – En God Allrounder

god-allrounder

For tøft terreng

Modellen fra Cordura er meget stabil og enkel i bruk, tilpasset norske forhold. Den ble faktisk tildelt en plass på en verdensutstilling i Japan som referanse på nordiske forhold. Et krevende og kupert terreng krever stabilitet, og det er nettopp det Expedition Tour 135 er god på.

Den er dyp og bred med et lavt tyndepunkt, det vil si at den ikke er like “kjapp” som andre modeller, men er meget stabil. Går man til fjells i Norge møter man ofte et vanskelig terreng, og da er stabilitet det man vil ha. Dybden kommer også til god hjelp om man møter på dyp puddersnø. Det er nettopp dette som gjør den til den flotte allrounderen den er.

Lett med godt pakkevolum

Med en egenvekt på kun 6 kilo kan modellen frakte oppakning på 350 Liter. Dette skal holde til en tur på 2 til 3 uker. Trekket er stort og har en kraftig glidelås, stroppene som går over er også festet direkte til selve skroget som gjør at de sitter ekstra sikkert.

Mye for pengene

Til tross for dens gode egenskaper har den en relativt hyggelig prislapp, og er kun halvparten av flere konkurrenter. Skroget består av en Gelcoat, glassfiber og polyester.


6. Transporterbrett – Et Rimelig Og Godt Alternativ

den-klassiske-kjelka

 

Minner om den klassiske skikjelka

Et såkalt transporterbrett er en meget enkel utgave av pulken. Den er ikke fullt så stabil eller pakkevennlig, men får fraktejobben gjort – og det til en mye billigere penge. Skal du enkelt frakte varer til hytta, eller på en litt mindre tur gjør denne fortsatt jobben like godt!

Ideell for grove oppgaver

Frakter du materialer eller gjør andre arbeidsoppgaver som er litt “grovere”, bør pulk og overtrekk spares for jobben, fraktebrettet er litt hardere, og bedre egnet slike oppgaver. Bygges det en gapahuk, eller pusses hytta opp er dette en god måte å frakte redskap og materie på.

300 liter pakkevolum

Når man først gjør grove arbeidsoppgaver, så hjelper det å ha godt med plass – kjelka gir deg hele 300 liter i pakkevolum å jobbe med.


7. Paris Expedition varepulk – For Enkle Oppgaver

varepulk-for-enkle-oppgaver

 

Bærer opptil 50 kilo

Enda et eksempel på en klassisk skikjelke. Disse kan enkelt brukes til å frakte litt grovere utstyr fram og tilbake, perfekt for å ha stående på hytta, som et eksempel. Modellen styrer godt, ligger jevnt og fint på snøen og koster en brøkdel av hva en klassisk pulk gjør.

Egenvekter er knappe 2.2 kilo, bredden er på 40 centimeter og lengden er på 150 centimeter. Det som er ekstra spennende er at den kan enkelt brukes som et akebrett for både barn og voksne som vil leke seg litt om vinteren;)


 

Termisk kikkert: Sammenligning Av Ulike Modeller I 2021

Hvorfor kjøpe pulk?

Pulken er et flott redskap for å frakte oppakning, utstyr barn eller voksne på snøen, enten om en går til beins, på truger eller på ski. Grunnen til at pulken er så hendig er at du får fraktet relativt tunge og krevende objekt på en enklere måte. Når vekten ligger lavt bak deg får den bedre tyngdepunkt, så det blir mye enklere og energibillig for deg.

Hvordan fungerer pulken?

Pulken glir på snøen på samme måte som en kjelke, eller som et par med ski gjør. Den festes med enten en bjelke eller tau til midjen av føreren. Man laster opp pulken med oppakningen, hvor den enten snøres fast eller pakkes inn i pulken, avhengig av hvilken modell man har. Noen modeller, spesielt de for barn, kan være utstyrt med foring.

bilde-for-pulk
En fin plass å bruke pulk

Hvilke typer finnes det?

Det har lenge vært svært populært med pulk, de brukes oftest av barnefamilier, hytteeiere, friluftsfarere, skoler, ekspeditører, instutisjoner og  turoperatører. Det finnes ulike typer pulker, basert på hvilke behov man har, og hvor mye man ønsker å betale. Prisen på en pulk kan variere fra 2000 kroner til godt over 30 000 kroner, avhengig av størrelse, materiale og egenskaper.

Barnepulk

Den vanligste modellen blant familier og hytteeiere er barnepulken. Den er fast i formen, litt som en stol, noen har skjermer foran hvor barnet sitter, flere modeller har også isolasjon slik at barnet ikke fryser. Fordelen med barnepulken er at man får med de aller minste på turer de ikke klarer å gå selv. De kan også brukes til å frakte reskap og oppakning, selv om de ikke er like store som pulker for oppakning.

Skikjelke 

Skikjelka er helt lik sykkelkjelka, bare med ski isteden for hjul. Disse er veldig enkle: en plattform for oppbevaring og et par ski under. De vil ikke være den mest praktiske varianten, for de vil ikke ha like god glid, tyngdepunkt eller balanse som andre modeller. Fordelen her er at de er veldig rimelige i pris, det kan være snakk om under halvparten av den klassiske pulken. Skikjelka er oftest lagd i plast eller i treverk.

Skikjelka er vanlig å finne blant hytteeiere og folk som frakter redskap, byggemateriale også videre. Dette er også vanlig for de som ikke ønsker å investere så mye i pulk, ettersom de er såpass billige.

Den klassiske pulken

Den klassiske pulken er ofte avlang med et lavt tyngdepunkt. Istedenfor å ha ski under er hele undersiden lagd for å gli. Dette gjør de ekstremt balansert og stabile – perfekte for lange krevende turer. Det er også disse som har best oppberavingsplass.

Den klassiske modellen er definitivt den mest effektive og trygge, men er også den dyreste. Utgaven er vanligst å finne blant de som virkelig er ute på tur, hytteeiere, skoler institusjoner og til bruk på ekspedisjoner.

Forbered deg til vinteren: 

Snøfreser Test: Markedets 12 Beste Snøfresere (2020)

Hva skal jeg velge?

Som alt annet så må man finne det som best passer sine egne behov og sitt budsjett. Man må tenke over hva man skal bruke den til, hvor ofte man skal bruke den og hva man vil påkoste seg selv.

For deg som ikke trenger noe avansert

Om du for eksempel bare skal frakte enkle ting fram og tilbake til hytta, eller gå noen turer innimellom trenger man ikke nødvendigvis det råeste utstyret. Her må man også se på hvor mye bæreevne pulkene har, de rimelige bærer ofte ikke like mye som de dyreste.

En skikjelke eller en enkel klassisk pulk skal for slike behov gjøre susen.

For deg med barn

Har du barn, og planlegger familietur er valget ganske enkelt. Da bør man gå for en barnepulk. Barnepulken kan trygt og enkelt frakte barn på fjelltur. Her kan du også frakte utstyr og oppakning, ikke like mye som ved de klassiske modellene, men det er fortsatt to fluer i en smekk.

For ekspeditøren

Skal du på lange krevende turer med mye oppakning er det en fordel med avlange, stabile pulker. Disse koster gjerne litt mer, men bærer mye tyngre vekt, og er stabile å dra med seg.

Ulike typer drag å velge mellom

Draget er det som er mellom deg og pulken. Dette minner om pinner, men er gjerne litt mer fleksible. En bør har grei avstand ned til pulken, spesielt om man trekker den på ski. Draget bør ikke være for elastisk, for da vil det gjerne bli type “rykk-og-napp” når man går, spesielt i vanskelige parti. Er den for stiv vil det fort bli litt ubehag i hoftene igjen.

Hva har best fremkomst?

Noen pulker har ski, slik som skikjelkene har, andre har et pulkformet (bueformet) underlag. Hva utgjør forskjellen?

 • Ski: Modellene som har ski under vil ha best gli i oppkjørte forhold, spesielt om det er flatt med lite svinger. Disse har bedre toppfart, men er ikke like stabile som de med lavt tyngdepunkt.
 • Bueformet: Modellene som har en bueformet bunn vil ha best fremkomst ute i “naturen”, altså hvor det ikke er oppkjørte spor. De er bedre på puddersnø, i terrenget og i smale spor. Disse er også mere stabile i kupert og bratt terreng.

Les også:

Kjøttkvern Test: Markedets 7 Beste Kjøttkverner I 2020

Vær varsom på tur!

Når man er ute på tur om vinteren i Norge så bør man ferdes med respekt. Naturen kan både være voldsom og brutal, så en bør alltid være beredt. Ha alltid fjellvettreglene med deg når du ferdes på tur:

 1. Planlegg turen godt, fortell noen hvor du går
 2. Tilpass turen til forhold og evne
 3. Les skred- og værvarsel, og ta hensyn
 4. På alle turer, selv de korte: Vær forberedt på dårlig vær
 5. Ta med utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre
 6. Ta de trygge veivalgene. Gjenkjenn farer som skred og dårlig is
 7. Alltid vit hvor du er, ta med deg kart og kompass
 8. Det er ingen skam å snu. Vend hjem i tide
 9. Spar krefter, søk ly om det er nødvendig

Hentet fra: inspirasjon.ut.no

 

Som alltid, god tur!

Våre tester er ikke gjort av oss, men en sammenligning av tester og beskrivelser fra ulike nettsider som test.no, outdoors.com og andre internasjonale tester slik at du får en bredere oversikt. Testene er uavhengige og objektive. Vårt mål er å gi deg den en klar og tydelig oversikt over de aktuelle produktene samlet på et og samme sted. Om du har noen ønsker eller tilbakemeldinger så gi oss gjerne en tilbakemelding lengre ned i feltet.

One thought on “Pulk Sammenligning: Våre 7 Favoritter I 2020

Leave a Reply

%d bloggers like this: