Liggeunderlag Sammenligning: Dette er våre 7 favoritter for 2021

liggeunderlag

Om du har vært på telttur før vet du garantert hva et liggeunderlag er, og at de som regel er flate, tynne, tunge og lite anvendelige. Heldigvis har teknologien satt i gang undre på telttur-fronten, og ting blir bare lettere og tar mindre plass hele tiden. Særlig når det kommer til liggeunderlag har ting blitt veldig bra. De er lettere, varmere, sterke og kan blåses opp, pluss at de tar omtrent en brøkdel av plassen de gamle gjorde. I denne kjøpsguiden får du noen av de beste liggeunderlagene på markedet i ulike kategorier slik at du enklest mulig kan finne riktig kjøp for deg. Vi har sammenlignet ulike modeller på markedet, slik at det skal være lettere for deg å velge modellen som best passer deg. Vi har ikke selv testet modellene, men baserer oss på andre tilgjengelige kilder og beskrivelser. 

BILDE PRODUKT
Exped DownMat XP 7 M
Dette er det ultimate liggeunderlaget for deg som skal ut på tur. Denne modellen vil sørge for at du får en komfortabel natt uansett hvor du måtte være. Med flere lure egenskaper egner dette liggeunderlaget seg perfekt for alle som skal sove ute.
SJEKK PRISEN →
Exped MegaMat Lite 12 LXW
Om du er lei av å sove på harde liggeunderlag og er på jakt etter et liggeunderlag som vil garantere en god natt søvn, så er dette modellen for deg. Dette liggeunderlaget er hele 12 cm tykt, dette vil gi deg muligheten til å ta med komforten av en myk seng ut på tur.
SJEKK PRISEN →
STS Ultralight Mat Medium
Dette er et effektivt liggeunderlag som alltid leverer gode resultater. Om du er ute etter et produkt som du kan stole på at vil gi deg full uttelling for hver krone investert, så er dette produktet perfekt for deg.
SJEKK PRISEN →
STS Selvoppblåsbar Camp Mat
Dette er det perfekte liggeunderlaget for deg som er ute etter god kvalitet til en billig penge. Denne modellen er svært lett å bruke og tar ikke opp mye plass. Dette gjør den perfekt for alle som skal på lengre turer men som ikke har det største budsjettet.
SJEKK PRISEN →
Exped DownMat 9
Om du skal ut i kalde netter eller lengre turer om vinteren bør du helt klart velge denne. Det 9 cm tykke dunfylte liggeunderlag fra Exped er helt eksepsjonelt mot kulde og kan holde deg varm selv i temperaturer helt ned mot -38 grader.
SJEKK PRISEN →

1. Exped DownMat XP 7 M – Vår favoritt

SJEKK PRISEN →

Flott testvinner på alle områder

Her får du markedets beste liggeunderlag med flotte egenskaper for alle aktiviteter og type overnattinger. Det er varmt, komfortabelt, lett, kompakt, enkelt å bruke samt et flott design. Det vil si at uansett hva du skal gjøre eller hvor du skal sove kan du stole på at denne holder deg komfortabel gjennom hele natten, uansett underlag. 

Lett vekt er alltid en fordel

På lange turer må man ofte prioritere hva man ønsker å bruke plassen i sekken på. Det er mye som skal med for en digg tur, men det er ikke alltid plass i sekker og lommer. Liggeunderlag var kjent som noe stort, men nødvendig å ha med på turen. De var store tunge og hang utenpå sekken og tok opp alt for mye plass. Dette lette oppblåsbare liggeunderlaget er utrolig kompakt og gjør det både isolerende mot kulde, men også lett å bære med seg på turer i skog og mark. 

Robust og varmt

En svakhet ved alt som er lett og fullt av luft er at de kan gå i stykker. De kan få rifter og små hull som raskt ødelegger underlaget. Dette har Exped tenkt på i sin testvinner og derfor laget det av 75 D Polyester og en rekke andre flotte materialer som gjør det sterkt og mindre utsatt for hull og skader. Videre har matten er R-verdi på hele 5,9. Dette er helt utrolig for å beholde varmen i liggeunderlaget. 5,9 tilsvarer faktisk en komfort på ned til -24 grader. Mer enn det trenger man egentlig ikke om du bor i Norge. Dette liggeunderlaget er ikke kun for de mer profesjonelle ute-soverne, men også for de mindre erfarne som ønsker å gjøre turen lettere og bedre.

LES MER →


2. Exped MegaMat Lite 12 LXW – Bra komfort

SJEKK PRISEN →

Viktig med en god natt søvn

Når du er på lengre turer er søvnkvaliteten en av de viktigste tingene for at turen skal bli god. Dette har Exped visst når de produserte en av sine mest ikoniske modeller MegaMat. Dette er et oppblåsbart liggeunderlag som gjøre at du alltid kan sove mykt. Det er nesten ingenting som er verre enn å komme sliten inn i teltet for å finne ut av at du må sove på et hardt og lite komfortabelt liggeunderlag. Da er det mye bedre å kunne komme inn i teltet og pumpe opp dette liggeunderlaget. Uansett hvor ujevn bakken er, så vil denne modellen sørge for at du sover som en stein. 

Tåler fuktighet godt

Dette liggeunderlaget er produsert i et syntetisk materiale som tåler fuktighet svært godt. Det å ha et liggeunderlag som tåler fukt godt er svært viktig for deg som skal ut på lengre turer. Dersom liggeunderlaget du skal sove på er fuktig vil denne fukten også sette seg inn i soveposen din. Dette vil kunne føre til at hele soveposen vil bli fuktskadet og at den ikke lenger vil ha samme varmeevne. Redusert varmeevne i soveposen vil være et stort problem under kalde vinternetter og vil kunne føre til dårlig søvn.

Relativ lett 

Dersom man ser på hvor god komfort dette liggeunderlaget leverer er det mange som blir overrasket over hvor lett denne modellen er. Med en vekt som er på rundt en kilo får dette liggeunderlaget lett plass i enhver stor sekk. Denne modellen leveres også med et eget reparasjonssett og en reparasjonsveiledning. Dette er veldig viktig for å sikre at varigheten på liggeunderlaget blir lang.

LES MER →


3. STS Ultralight Mat Medium – Mye for pengene

SJEKK PRISEN →

Ikke alle trenger toppmodellene

Om du ikke er blant dem som sover ute flere ganger i uka eller i måneden og er aktiv avhengig av et utrolig sterkt, varmt, og lett underlag. De fleste klarer seg helt fint med noen av de billigere alternativene. Selv om de beste liggeunderlagene gir deg mye betyr ikke det alltid at de billige er veldig mye dårligere. Her får du et liggeunderlag for en komfortabel pris som gir deg utrolig mye både i kvalitet, vekt og varme. STS er videre et av de aller fremste merkene på utendørs aktiviteter og leverer topp kvalitet på alle fronter.

Lett i vekt og å ha med seg

Et godt liggeunderlag kjennetegnes ofte ved vekt og varme. Når det kommer til vekten har dette liggeunderlaget ingenting å si på det. Det veier kun rundt 500 gram og gjør dette til et svært godt alternativ for deg som ønsker å verken ta for mye plass i sekken eller i vekt på skuldrene på turen. Det finnes også i en større variant som er noe bredere og lengre for de høyere der ute. Dette er naturligvis litt tyngre, men kun 200 gram mer enn det litt mindre. 

Anti-slip

Det aller værste på telttur er å føle at man alltid sklir av liggeunderlaget fordi det ikke er helt rett der man sover. Soveposen er glatt og med et like glatt liggeunderlag hjelper det ikke hvor varm eller komfortabelt liggeunderlaget er, ettersom du ikke vil sove så mye på det. Denne anti-skli overflaten er derfor helt avgjørende i denne modellen. Det gjør at du enkelt kan sove godt oppå liggeunderlaget uten å konstant bytte stilling eller posisjon.

Prisen er helt overkommelig

Dette liggeunderlaget gir deg utrolig mye for pengene. Og hvis du sammenlikner med liknende liggeunderlag i samme prisklasse så skjønner du fort hva det er snakk om. Til under tusenlappen kan du sikre deg dette flotte, lette og kompakte liggeunderlaget fra STS.

LES MER →


4. STS Selvoppblåsbar Camp Mat – For budsjett

SJEKK PRISEN →

Mye liggeunderlag for pengene

Når man skal ut på tur er det alltid viktig med et godt liggeunderlag for å få en god natt søvn, men mange av dagens liggeunderlag er dessverre altfor dyre. Dette gjør at det er færre som drar på tur fordi de ikke vil bruke så mye penger. For studenter er dette ofte et spesielt stort problem siden studenter ofte ikke har så mye penger. Derfor er dette et svært godt alternativ for de som har et mindre budsjett. 

Flere smarte funksjoner

Når man ser på prisen på dette liggeunderlaget kan man fort tenke seg at dette vil være et svært billig produkt som ikke er så mye mer enn et helt standard underlag. Dette kunne ikke vært mer feil. Denne modellen kommer nemlig med flere smarte løsninger som for eksempel en multifunksjonsventil. Multifunksjonsventilen sørger for at det bare kommer luft ut av matten når du skal rulle den sammen. Et vanlig problem under sammenpakking av denne typen underlag er at det kommer luft inn mens man prøver å få luft ut. Dette gjør pakningen til en strevsom affære.

Holde kjerneområdene varme

En annen smart løsning som er implementert i denne modellen er bruken av BodyZone. BodyZone er et skumfyll som er plassert på taktiske posisjoner i liggeunderlaget for å sikre at disse kjerneområdene skal holde seg varme. Det å holde kjerneområdene til kroppen varme er svært viktig under søvn for å sikre at kroppens temperatur skal holde seg tilstrekkelig høy hele natten.

LES MER →


5. STS Comfort Plus XT Insulated L – Premium

SJEKK PRISEN →

Beste komforten

Det er kritisk med god komfort på tur og er du ute etter det aller beste underlaget uansett pris er dette for deg. Dette liggeunderlaget fra STS leverer en sinnsykt god komfort. Dette gjør de ved hjelp av en svært avansert bruk av luftceller istedenfor langsgående ribber. Dette gjør at hver enkelt celle tilpasser seg kroppen din, dette fører igjen til en økt komfort. 

Passer for de fleste sesonger

Dette liggeunderlaget har en R-verdi på 5. Det betyr at dette underlaget egner seg til bruk vår, sommer og høst. Grunnen til at det ikke egner seg til bruk om vinteren er mangelen på isolasjon. Den har ikke samme isoleringsevne som et liggeunderlaget stappet med andedun, for å vise til et eksempel på et vinterunderlag. 

Lett vekt

Som nevnt ovenfor har ikke dette liggeunderlaget så mye isolasjon. Dette er ikke bare en dårlig ting i og med at vekten vil bli redusert drastisk. Det å ha turutstyr med lav vekt er for mange alfa omega. Særlig viser dette seg viktig om man skal på lange turer der man må bære alt utstyr selv.

Dobbel rekke med celler

Dette liggeunderlaget er konstruert på en måte slik at det i praksis alltid er to lag med luftceller mellom deg og underlaget. Dette vil bety i praksis at det er en garanti for at du vil ha en viss komfort gjennom natten. Hvis du noen gang har vært så uheldig å slå hull på liggeunderlaget ditt vet du godt hvor utrolig kjipt dette er. STS leverer derfor en ypperlig sikkerhetsløsning for at du alltid skal ha komfort på turene dine.

LES MER →

 


6. Exped DownMat 9 – Perfekt for kulde

SJEKK PRISEN →

Å sove kald gir dårlig søvn

Vi har alle hatt en kald natt ute, og det er sjeldent oppskriften på en godt natt søvn. Du legger deg trøtt og våkner kald som en istapp midt på natten og kan bare glemme å få sove igjen. Mye av varmetapet gjennom natten skjer fra bakken. Når den er kald og du er varm vil du alltid bli kald med et dårlig underlag som ikke isolerer godt nok. Om du skal sove ute i kalde temperaturer bør du helt sikkert velge denne modellen fra Exped, som er kjent for sin gode isolasjonsevne og høye r-tall. 

Temperaturer ned til -38 grader

Med en tykkelse på 9 cm har du bare der et godt utgangspunkt for natten. En tykk avstand mellom deg selv og bakken skaper bedre isolasjon, og gjør deg dermed varmere. Videre er underlaget isolert med 250g gåsedun og isolerer dermed ytterligere mot kulden. Når temperaturen passerer 30 blå så er det definitivt dette liggeunderlaget du vil ha. Det finnes i to ulike størrelser for å best tilpasse personen som sover der. 

Reparasjonssett følger naturligvis med

På ekstreme netter i kulde eller lange turer er du helt avhengig av å kunne bli varm når du sover. Et underlag som ikke funker kan være helt avgjørende både for energi, søvn, helse og i verste fall overlevelse. Dette underlaget fra Exped har derfor lagt ved et reparasjonssett slik at du kan reparere og vedlikeholde underlaget på turer der det er kritisk med et fungerende liggeunderlag.

LES MER →

 


7. STS Comfort Light Aircell Regular – Tar lite plass i sekken

SJEKK PRISEN →

Effektiv bruk av plass

Som nevnt i tittelen vinner dette liggeunderlaget vår pris for beste plass i sekken. Hvorfor har det egentlig endt opp som vinner av denne kategorien? Saken er at STS har designet et underlag som leverer topp komfort, men til en mer effektiv bruk av arealet. De har nemlig innsnevret underlaget noe i fotseksjonen. Dette fordi beina rett og slett ikke tar like stor plass som overkroppen. For deg betyr dette et liggeunderlag som er lett å ta med seg og som tar lite plass.

Vekt i fokus

STS har ikke bare benyttet innsnevring for å spare på volum og vekt. De har også benyttet doble luftceller for torso, men et enkelt luftlag for hode og ben. Dette betyr at du har et ekstra lag med isolasjon for overkroppen som mange vil finne svært behagelig. Det er også logisk i og med at overkroppen veier langt mer enn bena og hodet. I tillegg til vektbesparelsen vil det doble laget under overkroppen virke som en garanti. Går det hull i et av lagene vil du fortsatt sitte igjen med god isolasjonsevne og vil fortsatt kunne sove greit på liggeunderlaget.

Pumpe som tilbehør

Dette liggeunderlaget kommer med en høykvalitets pumpe som standard. Denne er også dimensjonert for å passe perfekt for det volumet du trenger å pumpe opp. Sammenligner vi dette med konkurrentene er det enkelt å se hvor praktisk det er. Liggeunderlag som sier de blåser seg opp selv ender ofte opp som ubrukte produkter. Det å ha en effektiv og skikkelig pumpe er derfor alfa omega. 

I tillegg til denne pumpen kommer også liggeunderlaget som standard med et flott reparasjonssett. Dette vil vise seg nyttig om uhellet skjer ute på tur. Disse selvklebende lappene vil være uvurderlige om du skulle være utenfor et uhell.

LES MER →

 


Riskoker Test: Våre Budsjettvennlige Favoritter For 2021

Ofte stilte spørsmål:

Hva er forskjellen på et liggeunderlag for sommer og vinter?

Hovedforskjellen på disse liggeunderlagene vil være evnen isolasjon de kan levere. Et liggeunderlag designet for bruk om sommeren vil typisk levere nesten bare luftisolasjon. Dette betyr at selve liggeunderlaget ikke er fylt med noe isolerende materiale og man bruker luftlaget som eneste isolasjon. 

Et vinterunderlag derimot vil bli levert med isolasjon i cellene. Ofte vil dette komme i form av dun. Det medfører et liggeunderlag som er en del varmere enn sommerunderlag. Nedsiden med disse underlagene er at de vil veie en del mer og ikke minst ta mye mer plass i sekken.

Undersøkelse Av Melkeskummere: Våre Favoritter For 2021

Våre tester er ikke gjort av oss, men en sammenligning av tester og beskrivelser fra ulike nettsider som test.no, outdoors.com og andre internasjonale tester slik at du får en bredere oversikt. Testene er uavhengige og objektive. Vårt mål er å gi deg den en klar og tydelig oversikt over de aktuelle produktene samlet på et og samme sted. Om du har noen ønsker eller tilbakemeldinger så gi oss gjerne en tilbakemelding lengre ned i feltet.

2 thoughts on “Liggeunderlag Sammenligning: Dette er våre 7 favoritter for 2021

Leave a Reply

%d bloggers like this: