Lakenpose Sammenligning: Våre 7 Favoritter I 2020

Lakenpose-test-best-i-test

På telt- og campingtur er sovekomforten viktig å ta vare på, alle vet at høyt aktivitetsnivå krever god søvn. En lakenpose fungerer som en komfortabel innerpose til både soveposer og dyner. Den holder deg både god og varm, og beskytter soveposen fra svette og andre kroppsoljer. Vi har undersøkt hvilke modeller som best passer ulike behov og budsjett. Vi har sammenlignet ulike modeller på markedet, slik at det skal være lettere for deg å velge modellen som best passer deg. Vi har ikke selv testet modellene, men baserer oss på andre tilgjengelige kilder og beskrivelser. Her er våre favoritter:

VÅRE favoritter

 • Lett i vekt
 • Fin til tur
SJEKK PRISEN →
 • Øker varmen med opptil 14 grader
 • Slitesterk og solid
 • Tåler maskinvask
SJEKK PRISEN →
 • Rektangulær
 • Fin til camping
 • Lett i vekt
SJEKK PRISEN →


Har du det travelt? – Les oppsummering av topp 3 her:

 1. Vår Favoritt – STS Sleepliner Reactor Extreme 
  “Øker komforten med opptil 14 grader, er tilpasningsdyktig, solid og tåler maskinvask” – sjekk prisen her
 2. Mye For Pengene – STS Sleepliner Lakenpose Reactor
  “Har flere av de samme gode egenskapene som testvinneren, er rimeligere og litt mildere” – sjekk prisen her
 3. Rimelig og bra – Helsport Lakenpose Rektang
  “Rimelig, lett og enkel” – sjekk prisen her

1. STS Sleepliner Reactor Extreme – Vår Favoritt

innerpose-best-i-test

SJEKK PRISEN →

 

For de ekstreme turene

Den populære Reactor Extreme-modellen fra STS utmerker seg for bruk til fjellturene både i kulde og varme. Den er tilpasset formen til en sovepose, med rom for både ben og hode. Stoffet tilpasser seg kroppen din, og har rom for bevegelse innad i posen.

Øker temperaturen med opptil 14 grader 

Man vet man er i norsk natur om soveposen ikke holder deg varm, det er også gjerne disse turene som får ekstra plass i minneboka. Reactor Extreme-modellen er utviklet for å holde deg god og varm under slike forhold, hvor Thermolite-stoffet gir deg hele 14 grader økt komfort om vinteren. Lakenposen kan også brukes uten sovepose når det er varmt.

Thermolite

Stoffet brukt i lakenposen kalles Thermolite, ansett som det beste man kan bruke i lakenposen. Det er komfortabelt, tilpasser seg fasongen, varmt, slitesterkt og lukter lite etter bruk. I dette tilfellet tåler det også maskinvask – så det er veldig enkelt å vedlikeholde.

LES MER →


2. STS Sleepliner Reactor – Mye For Pengene

Sleepliner-laken-for-sovepose

SJEKK PRISEN →

 

En god nummer 2

En litt rimeligere og mildere versjon av testvinneren. Istedenfor at den øker komforttemperaturen med 14 grader, slik som testvinneren gjør, er den god for 8 graders økning. Den er lagd i det samme stoffet, som gir den flere av de samme gode egenskapene. Fordelen her er at man kan spare noen kroner om man ikke er ute å sover i stivkulda. Posen er også mumieformet – slik at den får optimal passform i sovepose

Thermolite

Ansett som det mest praktiske stoffet for lakenposer, gir Thermolite flere gode egenskaper en kan benytte seg av på telttur. Som sagt så pakker man seg selv inn i lakenposen, slik at det blir et mellomlag mellom deg og soveposen din. Thermolite er fleksibelt, så det tilpasser seg formen din, det blir raskt tørt, er slitesterkt og komfortabelt. I tillegg så er det langt billigere enn silke, og mer komfortabelt enn bomull.

Kan brukes som sovepose i varmt vær

Fordelen her er at Reactor-modellen er såpass kompakt og varm at den kan brukes som en sovepose i seg selv om sommeren. Skal du for eksempel på en rask fjelltur om sommeren, og ønsker mindre bagasje, kan du flott sove i en lakenpose av Thermolite. Dette stoffet gjør seg også bra i vask, og tåler å vaskes i maskinen.

LES MER →


3. STS Lakenpose Reactor Compact Plus – Passform For Dame Og Barn

Lakenpose-for-dame-og-barn

SJEKK PRISEN →

 

Formtilpasset damer og barn

Standardmodeller for voksne menn er gjerne litt større enn for barn og damer, siden innerposene skal på innsiden av soveposen kan dette bli utfordrende for barn og damer som ofte har kortere soveposen enn voksne menn. Brukes en lakenpose som er for stor kan det bli litt trangt i føttene inne i soveposen. Denne modellen er litt kortere, med sine 183 centimeter. Både ben og hode er tilpasset, og stoffet er fleksibelt og godt å ligge i – Det kommer godt med på en fjelltur.

Øker temperaturen med opptil 11 grader

Det er essensielt at lakenposen øker varmen og komforten, spesielt om man skal ut om vinteren. Plus-modellen øker temperaturen med totalt 11 grader, da ligger man relativt mer komfortabelt. Dette er også tilstrekkelig med isolasjon til at en kan sove uten sovepose, og kun bruke lakenposen når det er varmt ute.

Thermolite 

Slik som på de øvrige modellene, gir Thermolite flere gode egenskaper en kan benytte seg av på telttur. Som sagt så pakker man seg selv inn i lakenposen, slik at det blir et mellomlag mellom deg og soveposen din. Stoffet er fleksibelt, så det tilpasser seg formen din, det blir raskt tørt, er slitesterkt og komfortabelt. I tillegg så er det langt billigere enn silke, og mer komfortabelt enn bomull.

LES MER →


4. Helsport Lakenpose Rektang – Rimelig Og Bra (Rektangulær)

Lakenpose-for-backpacking

SJEKK PRISEN →

 

Perfekt for å ta med på eventyr

Sommerturer krever at man har med det rette utstyret, men fortsatt pakker lett. Her bruker man også gjerne den samme soveposen over lengre tid, uten å få vasket den. Derfor har en lett og enkel lakenpose en plass i sekken når man reiser ut på nye eventyr.

Fordelen med lakenpose er at den både holder deg varm, og at den holder soveposen din ren. Det er mye lettere og kjappere å få vasket en lakenpose enn en sovepose. Slik får du både bedre hygiene og bedre søvn når du er ute på lang tur.

Modellen fra Helsport er lagd i bomull. Det betyr at den både er slitesterk, robust, lukter lite og er vesentlig billigere enn samtlige alternativ.

Øker temperaturen med 5 grader

En 5 graders økning er kanskje lite sammenlignet med modeller i thermolite – som øker tempen med opptil 14 grader, men man backpacker som oftest på sommeren, hvor temperaturen ikke er like ille.

Samme modell finnes også i mumieform til sovepose!

LES MER →


5. STS Expander Polycotton Traveller m/pute – Perfekt til Backpacking (Rektangulært)

innerpose-for-backpacking

SJEKK PRISEN →

 

Med innebygd pute

Når man pakker for backpacker tur bør man pakke smart, er det to ting det er lurt å ha så er det innerpose og pute – her får man to i en, til en hyggelig prislapp. Reiser man i varme strøk eller om sommeren så holder det ofte med en lakenpose.

Antibakteriell

Drar man på langtur får man virkelig behov for lakenpose i soveposen, den hindrer nemlig kroppsolje i å trenge inn i soveposen. Reiser man langt er det vanskelig å få vasket utstyret sitt ofte, alle monner drar. Lakenposen er behandlet i et antibakterielt materie, det er sikkert og brukes blant annet i sykehus. Fordelen er at man får en bedre hygiene og mindre lukt når man er på langtur.

Strekk-strikket polycotton

Stoffet som er brukt er både mer elastisk og varmere enn vanlig bomull, dette kommer godt med for komfort når man reiser langt og vil ha en god natts søvn.

LES MER →


6. Helsport Silke Marine – Premium (Rektangulært)

innerpose-silke

SJEKK PRISEN →

 

Lagd i silke

Silke er nok det mest behagelige man kan ligge i, og vil være bedre enn både dyne og sovepose. Det er veldig godt og komfortabelt mot huden, det blir raskt tørt og lukter svært lite etter bruk. Her må man for så vidt være forsiktig ved vask, for silke tåler ikke like høy temperatur som bomull.

Andre fordeler med silke er at det er veldig lett, denne modellen veier kun 170 gram, så om man pakker den ned i sekken vil man ikke merke forskjell. Totalt så vil den øke varmen med omtrent 5 grader, men den vil øke komforten drastisk.

Denne utgaven er perfekt å ta med seg om man reiser på backpacking eller om man drar på campingtur.


7. Helsport Silke Marine – Premium

silke-for-sovepose

SJEKK PRISEN →

 

For sovepose

Slik som den andre premiummodellen er den fra Helsport, og den er lagd i silke. Det vil si at den har de samme gode egenskapene som silke har for innerposer. Forskjellen er at denne har mumieform, som gjør den bedre egnet til bruk i sovepose. Den er også litt lettere med sine 150 gram.


Hva Er Egentlig Lakenpose?

En lakenpose er en bekvem innerpose en kan bruke til både dyne, sovepose og under – om det er varmt. De er lagd i alt fra bomull, silke, thermolite og syntetisk materie. Man kryper inn i lakenposen og bruker den direkte på kroppen, slik får den kroppsolje og svette på seg, og hindrer soveposen fra å bli ødelagt av kroppsvetten. Svette og oljer kan nemlig trenge inn i soveposen, dette fører til at soveposen fungerer langt dårligere – særlig på sikt. Fordelen med lakenposen er at den er vesentlig lettere å vaske enn soveposen. Den er tynnere, mindre og har ikke like stort mangfold av materier.

Det skilles som regel mellom to ulike typer lakenpose, en for dyner og en for sovepose. Den for soveposer er formet mer som en “mumie” (kalles derfor mumieformede), og er derfor langt mer tilpasset soveposens form. Størrelsen er ikke noe problem, de fleste er tilpasset standard fasong. Det er ikke noe problem å bruke mumieformede for dyner, men vil være litt mer komprimert i kantene.

Innerposen for dyner er rektangulære, de er derfor mer “frie” i formen, og en kan i større grad bevege seg i den. Her er det heller ikke noe problem å bruke den i soveposen, men det vil bli langt trangere enn med en mumieformet pose.

Ulike materier man finner

 • Silke – Meget lett i vekt, tar liten plass, god og snill mot huden, lukter nesten ikke etter bruk og er varm. Det er som oftest dyrt og må vaskes skånsomt.
 • Bomull  – Det blandes ofte sammen med polyester. Dette er derimot slitesterkt, lukter lite etter bruk og det er rimelig. Det er derimot ikke like komfortabelt som andre varianter, og tørker ikke like fort.
 • Thermolite – God og komfortabel mot huden, former seg ofte etter din fasong, passer utmerket til bruk ved sovepose, blir fort tørr og er varm. Såvidt vi vet finnes dette kun til soveposer og er dyrere enn bomull.

  Hva skal jeg velge?

Slik som alt annet, så må man finne det som best egner seg sitt eget behov. Innerposene varierer både i kvalitet, størrelse, pris, materiale og andre vesentlige egenskaper, så har må man rett og slett vurdere hva man skal bruke den til, og hvor mye man ønsker å betale.

For deg som skal sove i sovepose

For deg som skal bruke sovepose er en mumieformet pose det beste alternativet. Den former seg nemlig etter soveposen, og gir deg optimalt med plass. Man må også vurdere hvilket stoff man skal gå for, Thermolite er det vanligste i Norge. Her får man god komfort, varme og et slitesterkt materiale. Det er heller ikke like dyrt som silke.

Man kan også gå for bomull, det fungerer kjempefint på sommeren og lette turer, men det er ikke like komfortabelt som thermolite.

For deg som skal campe ute på sommeren

For små turer vil det ikke komforten ha like mye å si som på de lengre og tøffe turene. Da kan bomull være et rimelig alternativ, det er jo snakk om noen hundre kroner i forskjell man kan spare. Mumieformet er anbefalt om man skal bruke de i sovepose, de kan også brukes til dyne.

For deg som skal sove med dyne 

Om du ekslusivt skal sove me dyne, for eksempel på campingturer, kan rektangulærtform være det rette for deg. Da har du litt større rom å bevege deg på ettersom den er formet som en dyne.

Vanlige problemer

Av de billigste lakenposene kan noen av de revne. Dette kan finne sted om kvaliteten er for dårlig, eller om det er for lite stretch i materialet. Posene er konstruert tynne, slik at de er lette å få med i sekken – men det er også viktig at de tåler litt, for de skal jo faktisk brukes.

Innerposene er til for at du skal slippe å vaske soveposen like ofte, det der også derfor viktig at du sjekker hvordan du skal vaske lakenposen. Ved Thermolite og silke så kan det holde å henge de til tørk etter kort bruk.

God tur, og sov godt!

Våre tester er ikke gjort av oss, men en sammenligning av tester og beskrivelser fra ulike nettsider som test.no, outdoors.com og andre internasjonale tester slik at du får en bredere oversikt. Testene er uavhengige og objektive. Vårt mål er å gi deg den en klar og tydelig oversikt over de aktuelle produktene samlet på et og samme sted. Om du har noen ønsker eller tilbakemeldinger så gi oss gjerne en tilbakemelding lengre ned i feltet. 

Leave a Reply

%d bloggers like this: