Jaktradio Sammenligning: Dette er våre 7 favoritter (2020)

Jaktradio-walkie-talkie-test

Uansett om man jakter mange eller få  sammen, er god kommunikasjon viktig både for sikkerhet og effektivitet. Vi har undersøkt flere av markedets mest populære jaktradioer og walkie talkier for å finne den som best passer ulike behov og budsjett. Vi har sammenlignet ulike modeller på markedet, slik at det skal være lettere for deg å velge modellen som best passer deg. Vi har ikke selv testet modellene, men baserer oss på andre tilgjengelige kilder og beskrivelser. Her er våre 7 favoritter:

VÅRE favoritter

 • Vann- og støvbestandig (IP67)
 • Godt signal
 • Innebygd lydforsterker
SJEKK PRISEN →
 • Vann- og støvbestandig (IP67)
 • God dekning
 • Batterismart
SJEKK PRISEN →
 • Tåler vann og støv til en viss grad (IP54)
 • Har 16 kanaler
 • Veier under 200 gram
SJEKK PRISEN →

1. Zodiac Team Pro Waterproof 140 – Vår Favoritt Jaktradio

Jaktradio testvinner

SJEKK PRISEN →

 

En favoritt blant flere

Med sin lange rekkevidde, klare lyd og robuste bygning har Team Pro fra Zodiac blitt godt mottatt på markedet, blant annet har magasinet “Jakt & Fiske”  kåret Zodiac-modellen til testvinner. I tillegg til de viktigste elementene ved jaktradio den også utstyrt med flere designmessige fordeler som gjør jakten litt lettere. Zodiac er også en veldig anerkjent og trygg leverandør av kommunikasjonsverktøy med over 55 års erfaring innen feltet. Deres produkter er også svært ettertraktet i Norge ettersom alt av deres utstyr er tilpasset det nordiske klima.

Flere innovative løsninger

Når man er på jakt er det vesentlig å holde lydnivået så lavt som mulig. Radioen fra Zodiac har en egen hviskefunksjon, som gjør at du kan snakke med veldig lav stemme til den du kommuniserer med – uten at det påvirker lydkvaliteten.

Her får du også scanning, Alfanumerisk display som både viser tall og bukstaver, og i tillegg en norsk meny. Totalt sett vil dette gi deg en lettere og mer behagelig brukeropplevelse av radioen, og det er lite som er så kjedelig som å være avhengig av teknologi i tøffe forhold, uten at de fungerer skikkelig.

Ordentlig robust

Jaktradioen har en vurdering på IP67, som vil si at den er 100% støv- og vannbestandig. Til sammenligning ligger de fleste modellene på rundt IP54. Den er også enormt robust og slitesterk, og kommer med en utvidet 3 års garanti. Man kan trygt si at det er en av de tøffeste radioene på markedet.

Når det gjelder størrelsen har den en dimensjon på 5,2 x 10,4 x 3,6 centimeter, så den får enkelt plass i hånden, lommen eller andre stedet. Det følger også med et belteklips og håndleddsreim.

Rå på dekning og lyd

Det viktigste er kanskje at lyden og dekningen er på plass til en og hver tid. Senderen gir inntil 5W, som er grensen for hva som er lovlig i Norge. Dette gir en god rekkevidde med stabil dekning.

Smart fargevalg

Det er mange ting man ikke nødvendigvis tenker er smart før man faktisk trenger det. Her er den oransje fargen et godt eksempel, la oss si at du mister radioen mens du sitter på post, å begynne og lete etter en mørk liten gjenstand i skogens høstfarger kan fort by på frustrasjon. Team Pro-modellen er derimot knall oransje, som gjør den lett å se når du trenger den.

LES MER →

 


2. Icom ProHunt Basic 2 Compact – Mye For Pengene

Icom ProHunt Basic 2 Compact

SJEKK PRISEN →

 

Bygget for jakt i nordiske forhold

ProHunt Basic ble en stor suksess i Norge, og etterfølgeren ProHunt Basic 2 er intet mindre. Modellen fra Icom har alt man trenger, den gjør jobben sin godt, og den koster heller ikke skjorta. Slik som testvinneren er den helt vanntett, den veier kun 240 gram, har klar og tydelig lyd og har en kraftig sender.

IP67: Støv og vannbestandig

Når man jakter i Norge er det ikke alltid man møter de snilleste forholdene. Det regner, myra er våt og skitten blir man uansett. Selv om dette ikke er noe problem for en jeger, er ikke det elektroniske utstyret så glad i naturen vår. Slik som testvinneren så er Pro Hunt modellen helt støv og vann-bestandig. IP67 vurdering betyr at det kan ligge 50 centimeter ned i vannet i over 30 minutter uten problem. Her er det fortsatt viktig å tenke på at salt- og såpevann fortsatt kan trenge gjennom utstyr med IP67 vurdering.

Radioen er helstøpt i Aluminium, som både gjør den vanntett – men også vanntett. Dette gjør til og med at den oppfyller kravet for amerikansk militærklassifisering.

Innebygd lydforsterker

Fjell og daler er fint å se på, men det er ikke gunstig når man skal snakke over radiosignal. For å passe det norske miljøet enda bedre, har radioen en innebygd lydforsterker. Dette gjør lyden tydeligere, bakgrunnsstøy fjernes, og man hører ikke sin egen gjenklang i mikrofonen.

Smart og enkel i bruk

Sitter man på post, eller går på jakt er det ikke riktig tidspunkt å begynne og rote seg bort på en radio. Icom-modellen bytter veldig enkelt kanal hvor man kun trenger  å vri bryteren på toppen av radioen. Om det skulle oppstå en situasjon kan man sende ut nødalarm til alle kanaler – uansett hvilken radio de andre på laget bruker.

Batterisparende og godt signal

En vesentlig forskjell på forrige og nyere modell er batteritiden. Ved den nyere versjonen er det nemlig en sparefunksjon som forlenger levetiden i standby-modus. Dette går ikke på bekostning av signal.

Radioen har også mulighet for å sende på opptil 5W, den lovlige grensa i Norge. Dette gir både god og stabil dekning.

LES MER →


3. Brecom VR-550 VHF – Under 1000-lappen

Rimelig radio til jakt

SJEKK PRISEN →

 

Får jobben gjort

Som alt annet kommer jaktradioer i forskjellige priser og med forskjellige egenskaper. Og ja, kvalitet og egenskaper har en sammenheng med prislappen, men her må man også vurdere hva man har behov for, samt hvor mye man faktisk vil betale. Selv om de “premium” radioene er bedre så gjør fortsatt rimeligere modeller jobben bra, det er Brecom VR-550 et godt eksempel på.

IP54: Godt nok

Mens de to øverste modellene er rangert til IP67, altså helt tett for vann og støv, er Brecom rangert til IP54. Det vil si at den tåler vann og støv – til en viss grad. Men her skal det tas i betraktning at de to andre modellene koster over dobbelt så mye eller mer.

Enkel og grei

Radioen er liten (den veier under 200 gram), og har totalt 16 kanaler. Dette er litt mindre enn toppmodellene har, men fortsatt tilstrekkelig. Man har fortsatt scanning inkludert, men her er det ikke noen skjerm som viser til hvilken kanal man er på, som kanskje er det mest utfordrende med radioen.

Tross alt, er du på utkikk etter en god radio, men vil ikke bruke for mye penger så har du et godt alternativ i Brecoms lavprismodell.

LES MER →


4. Brecom VR-3500 Digital jaktradio – Premium

Radio premium

SJEKK PRISEN →

 

Premiummodellen fra Brecom skiller seg litt ut fra diverse andre konkurrenter. Det er en pålitelig og driftsikker allrounder som både kan snakke med gamle og nye radioer. Den har også IP67 vurdering, som vil si at den er tett for vann og støv.

Den viser både tall og bokstaver, i tillegg så har den et display med skjerm og knapper som er veldig enkelt å bruke. Knappene kan man også få brukt når man har på hansker. Scanne-funksjon er inkludert sammen med en Pilottoner. Når det gjelder signalstyrken holder den seg på det som er lovlig innenfor det norske regelverket, altså 5W. Da er man sikret så stabil dekning og lang rekkevidde som mulig.

Vekten er på 200 gram, og batteristørrelsen er på 2600 mAh.

LES MER →


5. Icom ProHunt Basic Digital – Lang antenne

hunting radio

SJEKK PRISEN →

 

Dekning på vanskelige områder

Dens lange antenne vil være en stor fordel når det kommer til å ta i mot signal fra vanskelige hold. Jakter man langt fra hverandre, eller er i utfordrende og tette omgivelser vil den komme godt til nytte. Dette er også særdeles viktig for de som jakter mye på fjell.

Solid og vanntett

Modellen kommer fra den godt kjente leverandøren, Icom, som har levert radioer av høy kvalitet i mange år. Radioen er bygd robust, den er også vanntett: rangert til IP67 (Vanntett ved 50 centimeters dybde i 30 minutter), den høyeste vurderingen for elektronisk utstyr.

Klar og tydelig lyd

En av modellens største fordeler er dens klare og tydelige lydkvalitet. Her skiller den seg særdeles ut for samtaler på langt hold, hvor rekkevidden er upåklagelig. Dette kan ha direkte sammenhenger med dens lange antenne. I tillegg har den integrert lydforsterkning som en hjelpende hånd.

Helt svart

En ting en kan undres over er at den her helt svart i fargen. Mister man den kan dette være utfordrende, spesielt når det er mørkt ute, for da vil det være vanskelig å se radioen.

LES MER →

 


6. Lafayette SMART – En innovativ jaktradio

til jakten

SJEKK PRISEN →

 

Med eget ørestykke

SMART-modellen fra Lafayette har flere innovative fordeler med seg, blant annet et medfulgt ørestykke slik at du slipper å holde fast i radioen for å få kontakt med resten av jaktlaget. Dette er særdeles hendig om du er opptatt, eller har hendene fulle.

Snakker med analoge radioer

Radioen snakker radioer av andre merker, så lenge de er analoge. Lyd- og senderkvalitet er det ingenting å si på. En annen fordel som skiller den ut fra konkurentene er at den kan sende meldinger, altså en SMS til de du jakter med. Den har også en stor og oversiktig skjerm som gjør det veldig enkelt å ha oversikt, den er også enkel å bruke. Her kan man også legge inn favoritter eller hurtigtaster for kjapp tilgang på visse kanaler. Det kan også ringes til enkeltindivider istedenfor kanaler. Her tror vi derimot at den personen du ringer til må ha tilsvarende modell. Da vil også navnet på den som ringer komme opp på skjermen, så lenge det er en lagret kontakt.

Finn radioen!!!

Om du har vært så uheldig å miste jaktradioen din har den en egen søkefunksjon, hvor den gir fra seg lyd og lys om den går tapt!

LES MER →


7. Brecom VR-1000 VHF – Rå Og Solid

En-rå-tass

SJEKK PRISEN →

 

Takler de tøffeste forhold

Om man virkelig er på utkikk etter solid utstyr bør VR-1000 VHF fra Brecom falle i smak. Radioen er nemlig helt støv- og vanntett, og er til og med militærklassifisert. Hemmeligheten her er et industrichassie helstøpt i aluminium. Dette gjør at den er hard og solid, tåler vann – og ikke minst, den ruster ikke. Med i pakken får du både belteknips, to batterier, bordlader, og både lang og kort antenne.

God lydkvalitet

Brecom, en solid leverandør av jaktradioer i flere år, har et godt omdømme når det gjelder lyd, VR-1000 modellen er intet unntak. Med talekompressor får man en klarere og tydeligere lyd, og i tillegg har den en innebygd Whisper Mode, dette gjør at man kan snakke til hverandre med hviskestemme, uten at kvaliteten eller lyden svekkes. Perfekt til jakt.

Totalvekten er på 250 gram, noe som er litt tyngre enn gjennomsnittet. Her kan man også stille inn effekten mellom 1 og 5W, altså det som er lovlig i Norge. Totalt kan man bruke opptil 512 kanaler på radioen.

Oppsummert er det en radio som gjør jobben sin godt, den er pålitelig og ikke minst meget robust.

LES MER →


Relevant til jaktsesongen

Hundepeiler Test: Markedets 5 Beste Hundepeilere i 2020

Hvordan velge riktig jaktradio

Også i dette markedet finnes det et hav av valg å velge mellom, alle forskjellige med ulike kvaliteter og egenskaper. For å best mulig navigere seg gjennom jungelen hjelper det å stille seg selv noen behovsavdekkende spørsmål, altså hva man faktisk skal bruke jaktradioen til og hvor mye man ønsker å betale.

For å sette det litt i perspektiv er det vanntetthet, sendereffekt, batterikapasitet og rekkevidde som er mest avhengig av pris, så her kan det være en fordel å vurdere med hensyn til hvilke forhold man skal bruke radioen i.

Vanntetthet

De aller fleste modellene på markedet i dag er bygd for å tale regnvær og våt myr – noe man ofte møter på i norsk natur. Rent teknisk sett vil det si at radioene er gradert til IP54. Her er de helt tette for støvkorn, men ikke helt tette for vann. IP67, som er det høyeste vil være helt vann og støvbestandig, det vil si at den kan ligge på en halv meters dybde i en halvtime uten at det skal være noe problem. Husk at salt- og klorvann ikke tåles av elektronisk utstyr uansett, dette på grunn av at salt og klor kan penetrere limet som er brukt for å tette åpninger, og forårsake rustskader.

Her må man vurdere hvor vanntett radio man trenger, som sagt tåler IP54 regn og våt myr, men er ikke 100% vanntett. Skal du ha en som er helt vanntett behøver du IP67-vurdering, noe som er tryggere, men vesentlig dyrere.

Skal du gå etter vår anbefaling bør du ikke gå under IP54, men skal du bruke den til vanlige aktiviteter trenger man ikke mye mer heller.

Batteri

Når det kommer til batteriet så er det flere ting som er relevant. Det er både levetiden før du må lade, hvor lenge batteriet holder før det blir dårlig, og hvor godt det holder i kulda. Skal du på fjelltur på vinteren er det ingenting som er så kjedelig som at radioen du er avhengig av lader ut. Men slik er det med all teknologi, det varer ikke like lenge i kulda uansett hvor godt isolert det er. Her er det riktig nok flere modeller som skiller seg ut og er bedre enn andre.

 • For deg som vil ha høy kvalitet

Sammen med høy kvalitet kommer batterilevetid hånd i hånd. Det er ikke vits i å bruke ekstra penger på lang holdbarhet så lenge batteriet streiker etter to år. Dette koster mere, men man får igjen for pengene.

 • For deg som skal ute i kulda

Som sagt holder ikke teknologi like lenge i kulda som i varmen. Så lenge det er under null grader på målestokken sliter elektronikk, og jo kaldere det er – jo verre er det. Skal du ut i kulda og bruke jaktradio anbefaler vi å se etter en modell med bekreftet bra batteri, godt egnet kulde.

 • For deg som skal på langtur

Alle vil selvsagt ha best mulig batteritid på enheten sin, det er ingen hemmelighet. Dette er også avhengig av hvilken frekvens den sender på og hvor batterismart den der. Flere av de nye modellene har nemlig blitt smartere i hvordan de bruker batteriet – og da får man bedre levetid.

Jo bedre batteri – jo dyrere er som oftest produktet. Her må du vurdere hva du helst vil ha, billigst mulig alternativ eller best mulig batteri?

Rekkevidde

Husk at i Norge er det ikke tillatt med høyere enn 5 Watt på senderen. Ser du noen annonsere med dette bør du derfor styre unna, eventuelt dobbeltsjekke kildene. Dette er for så vidt veldig avhengig av forhold, rekkevidden er vesentlig mye lengre på ei flat åpen vidde enn den er i et kupert fjell. Her kan man vurdere forsterker om det er nødvendig – spesielt om man skal ut i vanskelige forhold.

Men fra midt-siktet og opp, prismessig, bør man finne modeller som har tilstrekkelig med dekning. Det som er problemet er at det er veldig vanskelig å måle faktisk dekning og rekkevidde.

Forbered deg til vinteren

Snøfreser Test: Markedets 12 Beste Snøfresere (2020)

Hva mer kan være nyttig å se etter?

Det varierer i egenskaper og kvaliteter blant radioene på markedet, og noen har tilleggsutstyr og andre nyttige funksjoner som gjør opplevelsen litt mer behagelig, og som kan gi deg en større fordel under jakten.

Subtoner

Subtoner, eller pilottoner som noen kaller det, fungerer slik at høyttaleren på radioen ikke lager noe form for lyd frem til den riktige frekvensen eller forhåndsinnstilte tone er programmert inn. Da må alle som skal snakke på samme kanal stille inn til en og samme frekvens.

Fordelen her er at man da slipper å ta inn ulyder og samtaler fra andre som er i nærheten. Man blir mindre forstyrret, og når radioen faktisk gir lyd i fra seg så vet man at det er fra riktige folk.

Dette har blitt en meget attraktiv løsning blant jegere som jakter i lag, både på små- og storvilt. Dette er også meget gunstig midt i jaktsesongen.

Alfanumerisk display

Dette betyr at skjermen som er på radioen både viser bokstaver i tillegg til tall. Dette er gunstig om spesifikke kanaler er navngitte. Har man da flere kanaler på et og samme håndsett vil man lettere kunne holde kanalene skilt fra hverandre, og man slipper å huske på nummeret hele tiden.

Dette er ikke så vanlig å finne på gamle modeller, men har blitt mer og mer populært de siste årene – ettersom teknologien har utviklet seg.

Bruker du radioen til flere oppgaver kan du da dele inn kanalene inn i for eksempel: Jakt 1, Jakt 2, Sauesanking 1, Skogsdrift 1, og så videre. Det er vanligst å skrive kanalene i forkortelser ettersom flere modeller kun håndterer 2-3 bokstaver.

Scanning

Ulike funksjoner for scanning av kanaler er tilgjengelige, og her er det forskjellige måter å gjøre det på. Man har den klassiske varianten, hvor man scanner etter kanaler en etter en, eller så har man også en hendig variant kalt “dobbel lyttevakt”. Da kan man lytte på en kanal, mens man scanner etter andre samtidig.

Prioritert scanning er også vanlig å finne ute på markedet, da scanner man gjennom alle kanalene som er tilgjengelige, men går oftere innom den prioriterte kanalen.

Når brukes Walkie Talkie?

Når og hvor bruker Walkie Talkie?
Det åpenbare svaret her er jo jakt, det er høyt oppe på lista når det gjelder kunder av radioer. Men også andre aktiviteter er avhengige av kommunikasjon på langdistanse hvor jaktradioer kan være snedig.

Når man henter inn, eller slipper ut sauer på fjellet er det vanlig å bruke radio til å snakke med hverandre. Også de som jobber innenfor skogvirke, redningsteam, turgåere og gårdsarbeidere bruker jaktradio til å snakke sammen. Så det trenger ikke nødvendigvis å være det klassiske bildet av noen som sitter på jaktpost å venter på at elgen skal gå forbi. Det er også blitt vanlig å bruke når man jakter fugl og småvilt.

Les også vår oversikt over markedets beste flytedresser: For ulike behov og ulike budsjett. 

Flytedress Test: De 7 Beste På Markedet i 2020

Øvrig håper vi oversikten har vært til hjelp, og at du finner radioen som best passer til dine behov og ditt budsjett. Er det noe du ønsker at vi lager en oversikt over, eller har du andre innspill setter vi stor pris på en kommentar lengre ned i feltet. Vi håper også at du får en fin jakt.

Skitt jakt!

Våre tester er ikke gjort av oss, men en sammenligning av tester og beskrivelser fra ulike nettsider som test.no, outdoors.com og andre internasjonale tester slik at du får en bredere oversikt. Testene er uavhengige og objektive. Vårt mål er å gi deg den en klar og tydelig oversikt over de aktuelle produktene samlet på et og samme sted. Om du har noen ønsker eller tilbakemeldinger så gi oss gjerne en tilbakemelding lengre ned i feltet. 

One thought on “Jaktradio Sammenligning: Dette er våre 7 favoritter (2020)

Leave a Reply

%d bloggers like this: