Isbor Sammenligning: Våre 5 favoritter (2020)

isbor-test-testy.no

Det blir lite isfiske uten isbor, men hvilken modell skal man velge? Det optimale boret går lett igjennom isen med så lite stress som mulig, det skal være i passelig størrelse og ha høy kvalitet. Vi har sammenlignet ulike modeller på markedet, slik at det skal være lettere for deg å velge modellen som best passer deg. Vi har ikke selv testet modellene, men baserer oss på andre tilgjengelige kilder og beskrivelser.

VÅRE favoritter

 • Sammenleggbar
 • Lett i vekt
 • Hyggelig prislapp
SJEKK PRISEN →
 • Går lett gjennom isen
 • Stål i høy kvalitet
 • Fin til krevende is
SJEKK PRISEN →
 • Rå på sugende is
 • Effektiv komposittkrone
 • Kompatibel med drill
SJEKK PRISEN →

Isbor: For Alle Behov Og Budsjett

 

1. Rapala UR Evo Steel 115mm – Vår favoritt

isbor-rapala

SJEKK PRISEN →

 

Et sikkert valg

Evo steel serien er den nyeste utgaven av Rapala UR-utgaven, en av Norges mest populære valg. Serien er kjent for både effektivitet, kvalitet, praktiske løsninger og ergonomiske håndtak. Selv med sine 115 millimeter er dette også et allrounder bor. Flere foretrekker nemlig å bore flere hull med et tynnere bor, enn å bore ett hull med større bor. Når isen er på sitt hardeste er det en stor forskjell på 5 centimeter diameter, spesielt når det kommer til skuldrene.

En effektiv krone

Isbor kommer som oftest med enten krone eller kniver. Kroner borer, mens knivene hakker. Som det står beskrevet nederst i artikkelen er det en vesentlig forskjell på hvordan krone og kniv fungerer. Kronene er som oftest litt tyngre og dyrere, men er langt mere effektive når det kommer til boringen. Såvidt vi har forstått er krone den vanligste løsningen i dag.

Fin lengde på spiralen

I Norge blir det fort tykk is, og da blir det slitsomt å måtte grave opp ismassen selv. Rapala Evo garanterer å bore opp is opptil 113 centimeter uten å måtte grave opp ismassen for hånd. Spiralen jobber også meget effektivt, og boringen går sømløst. Om en ønsker kan en også kjøpe med forlengere

Lagd for å vare

Både krone, sveiv og spiral i stål av høy kvalitet, noe som betyr at det er lagd for å vare. Det fører til en litt tyngre vekt, men her får man igjen for kvaliteten. Isboret er også lagd slik at den kan vare en hel mannsalder, delene er nemlig utskiftbare. Så i selve engangsinvesteringen har boret noe høyere pris enn flere av sine konkurrenter, men i det lange løpet så vil man spare på å gå for en slik løsning. Delene kan også byttes ut under selve fiskingen, så dette er ikke noen avansert prosess.

Har en foldbar utgave

Rapala UR-modellen kommer også i en foldbar versjon – for deg som skal ta med deg utstyret når du er på fjelltur. Den er noe lettere i vekt, og kan brettes sammen til å ta mindre plass.

LES MER →

 

Fordeler 

 • Høy kvalitet
 • Effektiv i bruk
 • Lang holdbarhet
 • Fin lengde

Ulemper

 • Litt tung i vekt
 • Kan være kaldt å holde i etter bruk

2. Mora Ice Easy 150 mm Isbor – Mye For Pengene

bor-rimelig-bra

SJEKK PRISEN →

 

Effektivt og lett 

Mora Ice Easy er et rimelig alternativ når det kommer til utstyr man trenger til isfiske. Sammenlignet med toppmodellene så vil man nok merke en forskjell i bruk, men for den som ikke kommer til å fiske så mye og som ønsker å spare noen kroner er Ice Easy et godt alternativ. Den er lett i vekt og relativt effektiv på isen.

Sammenleggbar

Boret har en kapasitet på å bore is på 90 centimeter uten at en trenger å måtte grave opp ismassen for hånd. Der er snaue 20 centimeter kortere enn testens vinner, men modellen koster kun halvparten i pris.

En av de større fordelene med modellen er at den er sammenleggbar, noe som er svært praktisk om en skal ha med seg boret i sekken på fjelltur. Dette er også en ganske så lett modell, så den er optimal for fisketur til fjells.

115 – 200 millimeter

En kan velge mellom 115 – 200 millimeter diameter på boret, dette er standardsatsene, og det vanligste er 150 millimeter. Det burde være mere enn nok til å dra opp alt av grei ørret, men skal man jakte stor jedde så bør man enten bore flere hull, eller gå for 200 millimeteren.

2 års garanti

Skjæret er utbyttbart og består av rustfritt stål, hele Mora Ice-serien har forsåvidt 2 års garanti.

LES MER →

 

Fordeler

 • Lett og foldbar
 • Skjær i rustfritt stål
 • Hyggelig prislapp

Ulemper

 • Ikke så effektiv som krone

3. Mora Nova Black 130mm – Premium

Mora-Nova-Black-130mm

SJEKK PRISEN →

 

En innovativ modell

Det er tydelig lagt mye ressurser i utviklingen av Nova Black-modellen, den er både innovativ og smart på mange områder som har vært lite fokus på tidligere. Blant annet så går den lett gjennom bløt is uten å suge seg fast i vann, den er svart for å unngå at is bygger seg oppover langs spiralen, den har en innebygd spiralforlenger, den kan brukes med drill og den er såpass balansert at den skjærer stabilt gjennom vanskelig is.

Svært høy kvalitet

Modellen er lagd i svensk spesialstål. Dette tillater en å bruke den både i fersk- og saltvann, og det er svært holdbart. Prisen på modellen er en del høyere enn lavprismodeller, men her får man smarte løsninger og høy kvalitet som er vart for å vare. Knivene er utbyttbare, og konstruksjonen er svært solid.

Effektiv i bruk

Toppmodellens smarte løsninger kommer godt fram i bruk, spesielt om man jobber med utfordrende is. Den er balansert, og konstruert til å ikke bremse seg fast i våt is som gir deg en stor fordel om forholdene ikke er helt på din side. Som sagt så vil ikke spiralen ise heller, og man får full effekt på boringen. Her spiller også lengden inn. Boret kan nemlig håndtere is opptil 140 centimeter uten at du måtte grave opp ismassen. Modellen er kompatibel med drill om en ønsker.

Komposittkrone

Komposittbor er roterende knivblad som skraper opp isen. Ettersom massen sendes oppover til spiralen og ut av hullet går dette meget sømløst. Denne mekanismen er også veldig effektiv på varierende isforhold. Her kan også bladene byttes ut med beskyttelsen på, slik at man unngår å kutte seg under prosessen.

Størrelsene man kan velge mellom er 110, 130 og 160 millimeter. Dette er praktiske størrelser, ettersom om man tar inn for mye is under tøffe forhold så vil de få centimeterne spille en stor forskjell på slitet.

LES MER →

 

Fordeler

 • Effektiv under alle forhold
 • Solid
 • Enkel i bruk

Ulemper

 • Kostbar

4. Strikemaster 40V Lazer Combo 150 mm – Gjør Jobben For Deg

Strikemaster-40V-Lazer-Combo-150-mm

SJEKK PRISEN →

 

Når du skal bore flere hull på kort tid

Som oftest er det ikke noe problem å bore et eller to hull for fiske, men skal man begynne å bore fem eller flere, som for eksempel på en isfiskekonkurranse, så vil det bli tungt å gjøre jobben manuelt. Strikemaster 40V Lazer Combo er motordrevet, og gjør jobben både kjapt, effektivt og uten at du trenger å legge inn for mye arbeid.

200 hull per oppladning 

På et fullt oppladet batteri har man omtrent 200 fiskehull på 150 millimeter, dette er målt på våris. Batteriet lader også forholdsvis kjapt, men skal man bore over 200 hull på en dag kan det gjøre seg med en kaffepause. NB! Dette er tall for 150 millimeter skjær, for 200 millimeter: ca. 100 hull under tilsvarende forhold, og for 250 millimeter: ca. 70 hull under tilsvarende forhold.

Motoren som driver boret er på 40 Volt, som gjør boringen både kjapp og effektiv. Den er trinnløs, og jevn under aksjon. For sikkerhetsmessige årsaker så har motoren også en etablert dødmannsknapp, og to LED-lys som viser når motoren går. Det er også lys som indikerer når batteriet er lavt.

Fordeler

 • Enkel i bruk
 • Gjør jobben for deg
 • Pålitelig motor
 • Lang batteritid

Ulemper

 • Kostbar i forhold til manuelle modeller
 • Noe kort spiral, men kan kjøpes forlenger

 


5. Heinola Original 115 mm – Enkel Og Lett

Heinola-isbor

SJEKK PRISEN →

 

Det klassiske isboret 

Heinola Original er enkel, grei og lett i vekt. Et godt alternativ til en allrounder-variant, ettersom den er enkel å ta med seg på tur, den kan ligge på hytta og du kan stole på at den uansett får gjort jobben. Den skjærer lett igjennom isen, har en passelig størrelse, og en meget hyggelig prislapp.

God holdbarhet

Teknisk sett så er modellen veldig enkel, derav er det lite som kan gå i stykker. Både krone og spiral har lang holdbarhet, og vil være med på mange fine fisketurer.

Stort utvalg

Her kan man velge mellom både 115, 135, 155 og 205 millimeter diameter på kronen, hvor de to vanligste er 115 og 155.
Boret brukes med muskelkraft, og alt over 155 millimeter kan fort bli litt tungt om isen enten er veldig våt eller veldig hard.

Praktisk lengde

En av årsakene til at modellen er såpass populær er dens hendige størrelse. Den er akkurat lang nok til å bore gjennom det meste av is, men samtidig så får det plass i enten en sekk eller i en pulk.

Fordeler

 • Praktisk størrelse
 • Enkel i bruk
 • Lang holdbarhet
 • Mye for pengene

Ulemper 

 • Slik vi forstår det kan det fryse på spiralen

Fiskestang Test: De 9 Beste Fiskestengene I 2020

Hvilken Diameter Skal Man Velge?

Bor til isen kommer i flere fasonger og størrelser, og det er viktig at en har riktig bor til riktig bruk. Den vanligste satsen på isbor ligger på snaue 150 millimeter, det høres kanskje lite ut, men det er dette som er den vanligste størrelsen. Og sannheten er at dette dekker det meste. Alt fra liten til passelig stor ørret og annet vanlig isfiske. Men om du skal jakte ørret i største laget, eller om du skal fange storjedda så kan fort 150 millimeter bli litt for lite.

Jakter du virkelig stor fisk så finnes det andre løsninger enn å kjøpe større bor, man kan for eksempel danne 3 hull tett på hverandre og slå ut isen i mellom. Da er det viktig å markere at det er hull på isen, slik at ingen uvitne kan falle gjennom. Det er nemlig svært tungt å bruke bor som er større enn 150 millimeter, det er nettopp derfor ikke noe over 200 millimeter er standardsatsen. Planlegger du å lage større hull kan det faktisk være bedre å gå for et bor som er hakket mindre, for da er det langt lettere å borre 3 hull.

Kort oppsummert: 

 • 150 millimeter dekker det aller meste
 • Om du trenger større hull, kan dette løses med å borre tre hull nært hverandre og slå ut isen. Husk å sett opp varselstegn om hullet blir stort!
 • Borrer du flere hull kan faktisk et mindre bor være løsningen, disse er lettere å penetrere isen med

Husk at det kan bli tykk is i Norge!

Når du går på tur langt oppe på fjellet og endelig har nådd et fiskevann er det fristende å begynne med boringen med en gang, plutselig så finner man ut at isen er langt tykkere enn man hadde forventet, og man blir stående å grave ut ismassen fra hullet.

Når det er midt på vinteren kan det svært ofte bli ekstremt tykk is, så man skal ikke undervurdere en lengre spiral. Om selve spiralen på boret blir for kort vil den ikke få løftet opp all ismassen på egenhand, og prosessen tar både lengre tid og blir tyngre enn planlagt.

For å være på den sikre siden kan det være smart å gå for en modell som har litt lengde på spiralen, for da slipper man unødig arbeid. Fisker du på isen i flere år skal jeg love deg du får bruk for det. Dette koster kanskje litt ekstra, men det er verdt det.

Kniv eller krone?

På isbor kan man velge mellom enten kniver som hakker, eller en krone som skjærer nederst mot isen. Knivene er ofte litt billigere, men som vi har erfart så gjør krone en mye bedre jobb. Med kniv så tar det både lengre tid og krever mer muskelkraft for å få jobben unnagjort.

Krone-løsningen tar litt mere plass enn kniv gjør, men den er langt mere effektiv i jobb. Den er enklere å bytte ut, og man kommer seg gjennom isen både raskere og med mindre arbeid.

Hva anbefaler vi?

Vi skal på ingen måte bestemme hvilken modell som er riktig for deg, men vi håper at guiden vår gjør det lettere for deg å velge riktig modell. Om det er noen tips vi vil fremme, spesielt på et produkt som isbor, så er det følgende:

For deg som vil ha minst mulig slit og arbeid:

Om du vil at isboret skal gjøre jobben for deg, uten at du trenger å bruke overdrevent lang tid og mye muskelkraft vil isbor med kronetupp og lang spiral være det beste alternativet. Dette koster gjerne noen hundrelapper mere totalt, men du sparer deg mye jobb.

For deg som vil ha det billigst mulig:

De billigste alternativene på markedet er ofte være knivtupp med korte spiraler. Dette fører imidlertid til noe mere arbeid, men om du ikke fisker så ofte, eller helst vil spare penger så kan dette være det riktige alternativet for deg.

For deg som skal ha det med på tur: 

Om du skal gå langt med isboret, og kanskje må du bære det på ryggen vil vekten være avgjørende for innkjøpet. Knivbor med kort spiral er vesentlig lettere i vekt enn andre varianter, men som sagt så fører dette til mere arbeid når du skal bore opp isen. På sitt værste kan dette være snakk om 15-20 minutter ekstra.

For deg som sjeldent skal fiske stor fisk:

Vanlig ørret krever ikke mere enn 150 millimeter diameter. Da får du både god oversikt over hullet, samtidig som fisken kommer gjennom uten problem.

For deg som skal fiske stor fisk:

Det kan argumenteres om at en skal gå for et større bor, som 205 millimeteren, isteden for å bore flere hull, men det er nok mere arbeid om isen ikke samarbeider. disse 5 centimeterne har mye å si på hard is.

Slik som vi har gjort så har vi alltid boret 3 små hull ved siden av hverandre, for og så slå ut isen i mellom. Men da må du huske på å sette opp et tegn om at det er hull i isen like ved.

Husk på å vær forsiktig på isen!

 • Man skal alltid være forsiktig på isen, uansett hvilke forhold det er, og om noe er usikker så skal man la vær å bevege seg på is.
 • Om du skal ut på ukjent is kan det være lurt å forhøre seg med noen som kjenner forholdene, noen plasser er det slik at isen kan være tynnere og mere usikker visse steder.
 • Sjekk farge og konsistens på isen
 • Les mer her: https://www.varsom.no/isvarsling
 • Man skal heller aldri legge fra seg isboret vannrett på isen, da kan noen være uheldig å gå på boret og skade seg, barn og dyr er spesielt utsatt. Sett det loddrett opp i snøen, bor det ned i isen, eller om du er på hytte kan det lagres i naust.

Bellybåt Test: Markedets 7 Beste Bellybåter i 2020

 

Hvorfor bruke isbor?

Fiske i seg selv er veldig moro, vinter som sommer, høst og vår.
Og det er ikke noe grunn til å vente med fisket til vinteren er ferdig, så lenge isen er trygg å gå på, så kan man fiske så mye man vil.

Isfiske er også en form for fiske som anbefales å ha prøvd minst en gang i livet, man kan bore flere hull og sette ut flere stenger med mark på. Så er det bare å følge med på hvilken av stengene som napper.

Fiske er en fin måte å komme seg ut i naturen på, det er sunn mat, og man får sett hvor maten faktisk kommer fra. Når man fanger fisk som har levd ute i naturen kan man også være sikker på at dyret har levd et fint liv. Det kan man ikke med samme garanti si for dyr som lever i fangenskap. Dette smakes også på kjøttet. Man får her sunn mat, og mulighet til å holde seg sunn å aktiv med spennende aktiviteter ute!

Hva er det som er viktig på et bor?

Målet til boret er at det skal skjære gjennom isen så effektivt som mulig, og at du slipper unna med så lite mulig arbeid som mulig under prosessen. For at boret skal få til denne jobben så trenger det enten en kniv eller krone som ødelegger isen, en spiral som sender den oppkuttede ismassen opp fra hullet, og ei sveiv med håndtak som er lett å bruke.

Kronen/knivens jobb er å kutte isen opp, før spiralen sender ismassen opp og ut av hullet. Slik som det ble forklart lengre opp i artikkelen er kronen vesentlig mere effektiv, mens kniven ofte er litt mindre og rimeligere.

Spiralen bør være lang nok til at en kan skjære gjennom selv tykk is, men fortsatt ikke så lang at man ikke får kontroll på boringen.

Håndtaket bør være enkelt og greit å bruke, og sveiven bør ha stor nok avstand mellom hvert håndtak til at man får god kraft under boringen. Isen legger seg lagvis, og den nederste isen kan fort bli veldig hard. Da er det viktig at man får brukt nok kraft til å penetrere overflaten. Om dette ikke fungerer, og boret bare stopper helt opp kan man prøve å hakke litt på isen for å se om dette fungerer.

Et isbor skal også ha en viss holdbarhet. Det skal tåle å være med på tur og utsettes for tøft arbeid, samtidig som det skal vare en del år. Det er ikke slik at man skal behøve å bytte isbor hvert år, selv ikke når man fisker mye.

 

I denne undersøkelsen har 4 av 5 modeller som har blitt medregnet vært kroneblader, hvorav den siste er med kniv. I fordelingen av krone- og knivblader er det flere kroneblader på markedet i Norge. De er som oftest litt dyrere, men de er mere effektiv på variert is, som for eksempel bløt eller hard. Kronebladene er også noe tyngre, men har lengre holdbarhet ettersom det er mindre aktivitet i mekanismen nederst på boret om møter isen.

Vi håper du har satt pris på grunnarbeidet vi har gjort i undersøkelsen, og ønsker deg lykke til på isfisket. Har du noen ønsker på hva vi skal sammenligne eller vurdere så er det bare å legge igjen en melding!

Skitt fiske!

 

Våre tester er ikke gjort av oss, men en sammenligning av tester og beskrivelser fra ulike nettsider som test.no, outdoors.com og andre internasjonale tester slik at du får en bredere oversikt. Testene er uavhengige og objektive. Vårt mål er å gi deg den en klar og tydelig oversikt over de aktuelle produktene samlet på et og samme sted. Om du har noen ønsker eller tilbakemeldinger så gi oss gjerne en tilbakemelding lengre ned i feltet. 

Leave a Reply

%d bloggers like this: