Hekksaks Guide: Her får du våre 7 favoritter (2021)

Godt hagearbeid innebærer ofte en god hekksaks. En god hekksaks forsikrer orden og en presentabel og fin hage. For mange er arbeid med hekksaks forbundet med belastende stillinger, som spesielt kan slite på rygg og nakke. Derfor er det ekstra viktig at du investerer i en god hekksaks, slik at jobben går fort og smertefritt. Så hvilken hekksaks bør du kjøpe?

Det er noen ting kvaliteter du bør se særlig etter før innkjøp av hekksaks. Styrke og effektivitet er selvfølgelig viktig, man vil ha et utstyr som er skarpt og kraftig. Men så er det også andre ting som kan være lurt å tenke på. Er maskinen brukervennlig? Det er slitsomt og demotiverende om maskinen er vanskelig å starte opp eller operere. Jobber man med hekksaks er det også viktig å tenke på sikkerheten sin – en maskin som veier lite og med et håndtak designet slik at den ligger stødig i hånden din vil hjelpe på sikkerheten. Det er mange å velge mellom, og i denne testen har vi sett på noen vi mener bemerker seg på kvalitet og funksjoner. Husk også å tenke på hva slags hekk du har – det er enkelte modeller som passer bedre til små, andre til store og høye. Les gjennom kjøpsguiden vår for å gjøre valget av ny hekksaks enklere.

BILDE PRODUKT
Husqvarna 122HD60
Denne hekksaksen fra Husqvarna bemerker seg som testvinner hos oss. Dette er en veldesignet og komfortabel hekksaks med mange nyttige funksjoner. Den er kraftig og lett, og kommer med et antivibrasjonssystem som vil gjøre jobben lettere.
SJEKK PRISEN →
Black & Decker 60cm 550W
Er du på utkikk etter en rimelig modell som ikke går på bekostning av prestasjon, bør du sjekke ut denne hekksaksen fra Black & Decker. Denne budsjettvennlige modellen har et “Dual Action”-blad på 60 cm og byr på et kompakt og ergonomisk design.
SJEKK PRISEN →
Makita DUH523Z
Har du store hager å jobbe deg gjennom er denne modellen fra Makita fin, denne er batteridrevet og varer lenge, slik at du kan jobbe deg gjennom store området uten å bekymre deg for å gå tom for batteri.
SJEKK PRISEN →
Gardena Easycut 420/45
Denne hekksaksen fra Gardena har navnet “Easycut” og det med god grunn. Den veier lite og er letthåndterlig, hvilket gjør den perfekt til å klippe mindre hekker effektivt. Den har lavt støynivå og er svært godt egnet for bruk i boligområder.
SJEKK PRISEN →
Stihl HSA 56
Til deg som trenger noe ekstra kraftig er denne hekksaksen fra Stihl noe som bør vurderes. Denne kan skjære gjennom harde grener, og kommer med mange sikkerhetsfunksjoner som forsikrer trygt bruk. Til tross for imponerende skjæreevne er maskinen enkel og lett å jobbe med.
SJEKK PRISEN →

1. Husqvarna 122HD60 – Best i test

SJEKK PRISEN →

Beste kjøp
Her får du en lett hekksaks som passer perfekt til hjemmebruk. Den innehar mange funksjoner som gjør hagejobben lettere, derfor står den som testvinner hos oss. Den er kraftig, men fortsatt lett og enkel å jobbe med. I tillegg kommer den med to års garanti. Med funksjoner som LowVib, Smartstart og et justerbart bakre håndtak økes brukervennligheten betraktelig, og den kommer til en pris vi mener er verdt det med tanke på hva saksen tilbyr. 

Deilig å bruke
Hekksaksen er kompakt og enkel å starte opp. Med tanke på kraften den gir føles den lett. Den klipper raskt og effektivt, og med antivibrasjonssystemet er det mindre slitsomt å jobbe over tid. Håndtaket roterer i flere vinkler hvilket gjør det enklere å kutte høye grener, og jobbe i vanligvis keitete vinkler. Den har et praktisk hull slik at du henge opp hekksaksen når den ikke er i bruk. 

Enkel oppstart
Husqvarna 122HD60 byr deg på mange funksjoner som kommer godt med. SmartStart gir deg enkel og rask oppstart med minimal anstrengelse. Faktisk er saksen utviklet slik at motstanden i startsnoren blir redusert med opptil 40% prosent. En luftspyling kapsel lar deg skylle luft ut av forgasseren, hvilket hjelper motorens startprosess. Fint å spare kreftene til selve hekktrimmingen. Gassen låses i tomgangs posisjon, noe som forsikrer sikker bruk.

Lav støy og vibrasjoner
Den lave motorlyden gir forhindrer støy slik at verken du eller eventuelle naboer trenger plages av lydnivået. Dette er også kjekt fordi du slipper kraftig ørebeskyttelse, noe som kan være dyrt. Den smarte egenskapen “LowVib” reduserer vibrasjonene i håndtaket, dette reduserer stress og slitsomhet mens du bruker den, og lar deg komfortabelt jobbe i lange intervaller. 

Oppsummert
Det kan være vanskelig å finne en hekksaks av høy kvalitet som får til en god balanse mellom brukervennlighet og ytelse. Noen hekksakser er utrolig kraftige, men kan forårsake rask utmattelse. I den andre enden av skalaen finner man mindre kraftige modeller, som ofte ikke er sterke nok til å bryte gjennom tøffe grener eller områder som krever større vedlikehold. Husqvarna 122HD60 får til denne balansen! Med praktiske funksjoner som støydemping er den et godt valg til de som ikke vil skape fiendtlig stemning med naboene sine. Dette går ikke på bekostning av praktisk brukervennlighet, hekksaksen har en kraftig motor som leverer 4050 kutt i minuttet. Hekksaksen kommer også med to års garanti.

LES MER →


2. Black & Decker 60cm 550W – For deg på budsjett

SJEKK PRISEN →

Budsjettvennlig alternativ
Det er mange faktorer, som merke, lengde på bladet og kraft, som bestemmer prisen på hekksakser. Er du på utkikk etter et rimelig alternativ uten å måtte ofre for mye på kvaliteten er denne modellen fra Black & Decker fin. Til rundt 1000-lappen får du en hekksaks som presterer godt til den lave prisen.

Ideelt for store hekker
Hekksaksen byr på et 60 cm langt Dual Action-blad. Dette sagbladet er innovativt og ideelt til deg som har store hekker å jobbe med. Bladet har en klippe tykkelse på 25 millimeter, og grener opp til 35 millimeter i diameter kan også kappes av ved hjelp av sagbladspissen – helt uten ekstra verktøy. 

Brukervennlig design
Black & Decker 60 cm 550W veier kun 2,7 kilo, som er relativt lavt sammenlignet med andre modeller. Det ergonomiske designet med bøylehåndtak gir god kontroll i forskjellige bruksvinkler, noe som vil gjøre arbeidet betydelig mindre slitsomt. Maskinen har holdbare, robuste og mot roterende kniver som er laget av herdet stål og muliggjør lite vibrasjonsdrift. Den gjennomsiktige håndbeskyttelsen forbedrer synligheten når du arbeider vertikalt på hekker. Den direkte tilkoblingen av skjøteledningen og kabeltrekk avlastningen sørger for sikker kabelføring under drift, uten at du må trekke i stikkontakten.

Oppsummert

Er du på budsjett kan det være vanskelig å finne en modell som koster like nok, uten at det betyr at du kjøper en svak hekksaks. Black & Decker står som et godt og rimelig valg, som byr deg på en brukervennlig hekksaks som er lett å jobbe med og kutter effektivt. Bladet passer fint til å jobbe på store hekker, og bøylehåndtaket gir deg god kontroll mens du jobber.

LES MER →


3. Makita DUH523Z – For store hager

SJEKK PRISEN →

Lang batteritid
Denne kraftige trimmeren kan brukes med 5Ah-batterier. Disse gir deg 65 prosent mer kjøretid per lading enn 3Ah-batterier. Dette betyr at du kan jobbe lenge uten å bekymre deg for at du skal gå tom for strøm. Hvor irriterende er det ikke å være godt i gang med jobben også går man tom for batteri? Det kan også sette en demper på motivasjonen. Har du store hager å jobbe deg gjennom er derfor denne perfekt, da du kommer deg over store områder på en gang uten å bli avbrutt av tomt batteri. Du kan jobbe i opp mot 70 minutter uten avbrytelser. Hekksaksen har også en varsellampe som indikerer når det er lite strøm for batteriet, slik at du ikke blir overrasket og har tid til å hente nytt.

Effektivt men sikker
Det skarpe sverdet er på 52 cm og av høy kvalitet, og kan kutte grener opp til 15 mm. Hekksaksen leverer 1800 slag i minuttet for raskere kutting, og den har et roterende bakhåndtak i fem posisjoner som er behagelig å holde uansett arbeidsvinkel. Håndtaket er komfortabelt og lar brukeren ha et solid grep. Dette minimerer også skader på hånden. Den elektriske bremsen gjør arbeidet sikrere.

Rustfritt, skarpt blad
Makitas flekkfrie bladoverflate forhindrer rust på bladet. Den lyse sølvoverflaten har et elektrolysert nikkelbelegg. Knivlengden er svært godt egnet for tung skjæring, og tannavstanden gir god enda bedre skjæreevne. 

Oppsummert
Har du store områder du skal jobbe deg gjennom med saksen din? Da er Makita DUH523Z fin, på grunn av den lange levetiden. Med denne hekksaksen får du jobbet i opp til 7 timer uten avbrytelser, og maskinen varsler deg når det er lite strøm igjen. Det skarpe sverdet og gode håndtaket gjør også at du kan jobbe lenge uten å bli for sliten. Med denne kommer du deg lettere gjennom store hager.

LES MER →


4. Gardena Easycut 420/45 – Fin til små hekker

SJEKK PRISEN →

Utmerket til små hekker
Med denne hekksaksen får du det du trenger for å trimme hekker opp til hoftelengde. Takket være bladlengden på 45 centimeter kan du for eksempel forkorte en hekk i hagen din eller en busk i hagen din uten problemer. Dette er en god hekksaks til bruk i boligområdet, for å trimme små hekker i hagen på en effektiv og komfortabel måte.

Brukervennlighet
Håndtaket har et ergonomisk design som gjør at hekksaksen sitter stødig og solid i hånden. Den veier så lite lite som 2,6 kilo og er enkel å håndtere. Dette gjør det også enklere å jobbe i lange perioder om gangen uten at du blir helt utslitt. Maskin gjør spesielt klipping av sidene på hekken enklere, noe som kan være utfordrende med noen typer hekksakser. Dette takket være det smarte håndtaket.

Sikker bruk
Sikkerhet er viktig å tenke på ved bruk av hekksaks. Den allerede nevnte lave vekten gjør saksen sikrere, du slipper utmattelse ved bruk av saksa. Et stort pluss ved Easycut er at den har støtbeskyttelse. Skal du trimme nær bakken? Støtbeskyttelsen sitter på enden av bladet og beskytter deg mot sammenstøt nær bakken, langs grunnmurer og vegger. På toppen av det trenger du ikke å fokusere på skjøteledningen skal hoppe ut mens du jobber: kabelklemmen sørger for det.

Kompakt, men klipper godt
Modellen er utstyrt med presisjonsblader som er skåret med laser. Bladet kan skjære gjennom busker med 420 watt kraft. Den skjærer i motsatte bevegelser, noe som gjør klippingen effektiv og forhindrer bladene i og sette seg fast. Dette gjør også at selve klippingen krever minimalt med anstrengelse. 

Oppsummert
Her har du et solid valg dersom du trenger hekksaks til bruk på små hekker. Den er komfortabel og brukervennlig, sitter godt i hånden og veier lite. Den lar deg klippe siden av hekker uten problemer, og bladet skjærer gjennom grener raskt. Maskinen er kompakt og passer fint til deg i boligområde, da den også gir fra seg lite støy. Easycut jobber effektivt, men også sikkert. Den kommer med støtbeskyttelse som forhindrer sammenstøt under arbeid.

LES MER →


5. Stihl HSA 56 – Sterk og robust for grove grener

SJEKK PRISEN →

Sterk
På utkikk etter en hekksaks som kan ta selv de vanskeligste grenene? Stihl HSA 56 er en stille, kraftig og effektiv trådløs hekksaks til en rimelig pris. Med tannavstand på 30 mm kutter denne hekksaksen effektivt og tåler selv moden trevekst godt. Denne er derfor ideell til bruk i store hager med mye modne hekker hvor det trengs jobbe lange perioder om gangen.

Sikker bruk
Hekksaksen har integrert kuttbeskyttelse. Den har en sikkerhetslås på håndtaket. Batteriet holdes sikkert, men er ikke påkoblet, slik at du trygt kan bære det rundt i hagen, og det starter ikke ved et uhell. Først når batteriet er skjøvet helt inn, er det klart til bruk. Den kommer med et påskrudd føringsvern, som er av stål. Dette festes på enden av knivbjelken og beskytter kniven mot kontakt med bakken, veggen og andre harde overflater. Denne er lett å bytte ut når den er slitt. Du får også med vernebriller sammen med hekksaksen.

Enkel og behagelig bruk
I tillegg til gode sikkerhetsfunksjoner har hekksaksen andre gode egenskaper. Saksen starter raskt, gjennom å aktivere betjeningsdelen på bøylehåndtaket og det bakre håndtaket samtidig. Du justerer knivhastigheten trinnløst på betjeningsdelen. Denne hekksaksen fungerer like bra for høyre- eller venstrehendte. Grepet er mykt og behagelig. Denne er enkel å operere og gir ypperlige resultater, da den kutter gjennom hekker og busker uten problem. Størrelsen er god og føles ikke overveldende, slik at du enkelt og trygt kan klippe i vei, også i ulike stillinger. 

Oppsummert
Denne har vi inkludert i testen vår til deg som virkelig trenger noe ekstra kraftig. Til tross for at den er sterk og skarp, er den likevel sikker å bruke takket være de gode sikkerhetsfunksjonene Stihl har inkludert. Kjekt er det også at det følger med vernebriller, så du slipper kjøpe dette ved siden av. Hekksaksen klipper enkelt selv de hardeste busker, og til tross for imponerende funksjoner er den overraskende lett og behagelig å holde i.

LES MER →

 


6. Husqvarna 122HD45 – Behagelig å jobbe med over tid

SJEKK PRISEN →

Komfortabelt bruk
Med denne er sjansen for at du holder ut hagearbeidet lenger større; denne hekksaksen fra Husqvarna er nemlig svært lett og behagelig å operere. Den kommer med smarte funksjoner som er enkle å bruke, og har blitt testet og anbefalt av blant annet “National Home Gardening Club”, hvor den fikk 100% prosent rating! Det er ikke dårlig. 

Kraftig
122HD45 har sylskarpe kniver som lar deg kutte gjennom tykke grener. I og med at den er såpass lett er det også lettere å komme til og du kan få en kraftig kutt bevegelse uten å måtte bytte hender. Knivlengden er på 45 cm. Klipphastigheten er på 1050 i minuttet og anbefalt maks størrelse på kvist er 20 mm. 

Gode funksjoner
Vi finner de samme gode funksjonene som andre Husqvarna modeller har her. SmartStart gjør at saksen starter opp raskt med minimal anstrengelse. Motstanden i startsnoren er her redusert med opptil 40%, så du kan spare kreftene dine til selve klippingen. Stoppbryteren tilbakestilles automatisk til PÅ-posisjon for en enda lettere oppstart, og luftrenseren på maskinen fjerner luft fra forgasseren og drivstoffsystemet. Funksjonen LowVib hjelper til med å redusere vibrasjoner i håndtaket, som gjør jobben betydelig enklere.

Lavt støy
Du trenger ikke bekymre deg for å bli nabolagets fiende når du bruker denne; motoren er effektiv, men gir fra seg lite støy. Dette er også kjekt for din egen del, så du slipper distraheres av høy lyd mens du jobber. Naboene blir heller ikke irriterte på deg! 

Oppsummert
Dette er litt som lillebroren til vår testvinner fra samme merke. De har mange av de samme funksjonene, denne er noe billigere og har ikke like mange funksjoner som 122HD60. Dette er fortsatt en god modell, det er en grunn til at Husqvarna har blitt så populær blant forbrukere. Til tross for at den kutter kraftig og godt er den enkel og lett å arbeide med. Det er først og fremst hvor komfortabel den er som gjør at den har vunnet en plass i vår oversikt.

LES MER →

 


7. Stang Hekksaks AL-KO HTA 2050 – Ypperlig for høye hekker

SJEKK PRISEN →

Skal du kutte høyt? 

Med denne hekksaksen og dens diamantslipte blad er hekktrimming enkelt. Bladet på 51 cm sørger for et raskt og presist kutt, og passer utmerket til høye hekker. Du kan med denne nå en arbeidshøyde på opptil 3,5 meter. Takket være det justerbare knivbladet får du tilgang til områder som kan være være vanskelig å nå på toppen av hekken, og den sikrer et presist kutt. 

Arbeid trygt og behagelig 

Den lette og strømuavhengige trådløse hekksaksen med lang rekkevidde gir deg en komfortabel betjening uten sammenfiltrede ledninger og risikoen for å kutte en elektrisk kabel ved et uhell. Det justerbare, ergonomisk formede håndtaket med flere hellingsvinkler muliggjør også trygt og behagelig arbeid i alle posisjoner. Det motroterende, diamantslipte sikkerhetsbladet har en skjærelengde på 51 cm og sørger for et rent kutt uten at du kjører deg fast.

Lang levetid
Du kan jobbe opptil 45 minutter med en lading av EasyFlex li-ion 2.5Ah 20V batteri. Det tomme batteriet kan lades på omtrent 50 minutter. Litiumionbatteriet er slitesterkt, krever lite vedlikehold og er lett å lade. HTA 2050 hekksaks drives av et batteri fra EasyFlex-familien. Om nødvendig kan du betjene forskjellige EasyFlex-enheter med samme batteri – noe som kan spare deg penger. HTA 2050 er nemlig en del av AL-KOs Easyflex kolleksjon med trådløse hageprodukter. 

Lett og behagelig i bruk
Dette er en svært lett hekksaks drevet på batterier. Siden den er trådløs slipper du ledningskaos, hvilket gjør bruken en del lettere. Dette gir deg også en større aksjonsradius, hvilket forminsker risikoen for at du ved et uhell kutter over en kabel. Håndtaket er ergonomisk utformet, og du kan enkelt håndtere og arbeide med saksen i alle posisjoner.

Oppsummering
Dette er for deg som har høye bekker du skal klippe. Skal du klippe høyt kan det være både vanskelig og utrygt dersom du har en hekksaks som ikke er designet for dette. Skjærelengden på denne lar deg kutte på opptil 3,5 meter, og gir deg tilgang til områder du kanskje har erfart vanligvis er vanskelig å komme til. Ergonomisk design på håndtaket og saksen er rett og slett utmerket å jobbe med. Batteriet gjør at du kan jobbe i opptil 45 minutter på en lading. En god, lett og komfortabel hekksaks som passer spesielt godt til høye hekker. 

LES MER →

 


Kaffemaskin: Her finner du våre 8 favoritter (2021)

Termisk kikkert: Sammenligning Av Ulike Modeller I 2021

Våre tester er ikke gjort av oss, men en sammenligning av tester og beskrivelser fra ulike nettsider som test.no, outdoors.com og andre internasjonale tester slik at du får en bredere oversikt. Testene er uavhengige og objektive. Vårt mål er å gi deg den en klar og tydelig oversikt over de aktuelle produktene samlet på et og samme sted. Om du har noen ønsker eller tilbakemeldinger så gi oss gjerne en tilbakemelding lengre ned i feltet.

Leave a Reply

%d bloggers like this: