Flytedress Sammenligning: Våre Favoritter i 2020

test-flytedress

Sikkerhet står sentralt for alle som ferdes ute på sjøen, uansett om det er i sportslig eller profesjonell sammenheng. Ordentlig utstyr og bekledning er derfor viktig for å gjøre oppholdet ute på havet tryggest mulig. Flytedresser har blitt meget populært blant de som ofte ferdes på sjø og på is. En flytedress vil nemlig ikke bare holde deg flytende og synlig i vannet, den vil også holde deg varm og tørr i våte og kjølige omgivelser. Vi har sammenlignet ulike modeller på markedet, slik at det skal være lettere for deg å velge modellen som best passer deg. Vi har ikke selv testet modellene, men baserer oss på andre tilgjengelige kilder og beskrivelser.

VÅRE favoritter

 • God beskyttelse mot vind
 • Slitesterk
 • Mye for pengene
SJEKK PRISEN →
 • Passer en aktiv hverdag
 • Vanntett og verifisert i henhold til EU-krav
 • Slitesterk og solid
SJEKK PRISEN →
 • Praktiske lommer
 • Komfortabel og varmende
 • Termoisolert mot kulde
SJEKK PRISEN →

1. Fladen Flytedress 845XY – Vår Favoritt Flyedress

fladen-flytedress

 

SJEKK PRISEN →

 

En skikkelig allrunder

Heldrakten fra Fladen er kjent for sin høye kvalitet og gode passform – kvaliteter som godt egner seg en variert og aktiv arbeidsdag. Drakten sitter nemlig veldig tett rundt kroppen, som både utestenger luft fra å komme inn under dressen, samtidig som det gir deg fri bevegelse. Stoffet er vannavvisende og slitesterkt, og rundt de mest utsatte områdene for slitasje er dressen ekstra polstret med kevlar – både for å verne deg, og samtidig sikre lengre levetid.

For en aktiv dag

Dressen har flere vanntette lommer plassert lett tilgjengelig for hånden, dette gjør arbeidshverdagen litt lettere, spesielt om en skal bruke verktøy. Åpninger rundt bein og hender er forseglet med en vanntett borrelås, dette vil ikke sitte ubehagelig stramt rundt hendene, men fortsatt holde vannet ute. Med stor glidelåsåpning og magebelte er det enkelt og ta dressen av og på, dette er spesielt praktisk om en går inn og ut av drakten ofte, som ved for eksempel en lunsjpause.

Med sterke og tydelige farger

Utstyrt med strategisk plasserte reflekser og en neongul farge er dressen synlig både ved natt og dag.

Vanntett og flytende

Åpningene i armer og bein, samt glidelåsen er polstret for å holde tørr mens du bruker dressen, den vil også holde deg varm til en viss grad, men ikke like mye som visse andre modeller. Dressen er nemlig litt tynnere slik at den vil være mer behagelig og praktisk i en aktiv arbeidsdag. Er det kaldt ute vil vi derfor anbefale ullundertøy.

Når det kommer til flyteevne møter dressen EU-reglene til flyteplagg. Den er CE-merket som bevis på at den er testet og verifisert.

LES MER →

 

Fordeler

 • Praktisk konstruert
 • Vanntett og i flytende henhold til EU-krav (Husk å velg riktig størrelse)
 • Passer en aktiv hverdag

Ulemper

 • Hetten har ikke høy munnbeskytter
 • Ikke like varm som andre konkurrenter

2. Imax Wave flytedress – En god allrounder

Imax Wave flytedress

SJEKK PRISEN →

 

Komfortabel

Når man først kler på seg en flytedress kommer man fort til å bruke noen timer i den. Imax Wave-dressen er pustende, vanntett, varmeisolerende og har en justerbar passform. Den er også utstyrt med en varmende avtakbar hette med høy krage som skjermer deg mot vær og vind. Alle åpninger er forseglet mot vann, og termoisolert mot kulde.

Totalt sett sørger Wave-drakten at du holder deg varm, tørr og så komfortabel som mulig i kjølige og våte omgivelser. Den egner seg derfor både til sjøfart og ved bruk på is eller snøscooter.

Slitesterk og sikker

De mest utsatte stedene for slitasje på dressen (Sete, albuer og knær) er forsterket, og vil ha en fordel av å være ekstra beskyttet. Stoffet i dressen kalles soft touch, som er 75x75D 100% Polyester Pongee Skall. Dette er også målt til å være 100% vanntett over 8.000 millimeter. Slik sørger dressen for at man alltid er sikker ute på vannet, den har også en fløyte på seg om uhellet først skulle være ute.

Dressen er lagd i henhold til CE-verifiseringskravet.

Hendige lommer

To lommer er plassert på brystet, man har to håndlommer og en innerlomme. Disse er forseglet med en kraftig toveis-glidelås med stormbeskyttelse.

LES MER →

 

Fordeler

 • Mye for pengene
 • Slitesterk og solid
 • Høy komfort
 • Praktiske lommer

Ulemper

 • Litt begrenset bevegelighet

3. Kinetic Wavecruiser X2 – Mye For Pengene

Kinetic Wavecruiser X2

SJEKK PRISEN →

 

Får jobben gjort

Det viktigste en flytedress gjør er å holde deg flytende og synlig om du faller ut i vannet og varm og tørr i tøffere miljø, Wavecruiser X2-dressen gjør akkurat det den skal, den er meget populær for fritidsbruk. Dette vil derfor være et godt alternativ for den som ikke vil bruke for mye penger på flytedress.

Vanntett, vindtett og varm

Dressen egner seg godt for storm og det tøffere klima, den er selvsagt 100% vannavstøtende, og i tillegg beskytter den mot vind og holder deg varm. Hetten og munnbeskyttelsen kommer godt med når været står på som verst, dette kan også tas av om en får finvær.

Innebygd fløyte og vanntette lommer

Selv om modellen er rimelig stiller den sterkt med både sikre og praktiske løsninger. Den har en innebygd fløyte en kan bruke til å varsle om en faller om bord eller om en blir utsatt for annen fare, og den har også forseglede vanntette lommer om en vil oppbevare utstyr når en er ute på tur.

Ved ermene har den mansjetter, som ikke kommer i veien for deg når du jobber, og ved ankler og knær har den borrelås. Den er også utstyrt med et belte i livet som gir den litt bedre passform.

Svært solid

Stoffet som er brukt i dressen er vevd og slitesterkt, det holder lenge og er så og si umulig å rive opp.

 

LES MER →

 

Fordeler

 • Mye for pengene
 • Hendige lommer + fløyte
 • Får jobben gjort
 • Synlig
 • Varm og isolerende

Ulemper

 • Kan være litt stor i passform

4. Abu-Garcia flytedress – For Ekstreme Forhold

Abu-Garcia flytedress

SJEKK PRISEN →

 

For å holde deg varm og tørr

Abu-Garcia dressen er litt større og romsligere enn andre varianter, og tillater deg å bruke godt med klesplagg under uten at det skal være noe problem. Den er helt isolert mot vann, og gjør også en god jobb mot vind og dårlig vær. I tillegg til dette har den også innebygd fleece i kragen som holder hals og hode varmt i tøft vær, i samspill med en stor hette og forhøyet munnbeskytter vil du bli godt isolert.

Godt egnet kjølige klima

Flytedresser har blitt svært populært for fritidsbruk, og spesielt i forbindelse med isfiske og snøscooterkjøring. Det er en sikkerhet om en skulle gå i gjennom isen, samtidig som en kan jobbe i kjølige element uten å bli frossen eller syk. Siden Abu-Garcia dressen er ekstra polstret mot kulde vil den være et godt alternativ til slik bruk.

Litt usikker på fargevalg

Når det kommer til fargevalget er vi litt usikre, den er godt utstyrt med reflekser, men vi mistenker at blått og svart (som er de vanligste fargene på dressen) kan bli litt for kamuflert i sjøen. Dens neongule skulderparti kan bli litt anonymt sammenlignet med flere av konkurrentenes fargebruk.


5. DAM Outbreak Flotation Suit – Todelt Dress

DAM Outbreak Flotation Suit

SJEKK PRISEN →

 

Utmerket design

En todelt dress vil kunne gi en forbedret passform og økt rom for bevegelse samtidig som den yter like god flyteevne, de kan også være litt enklere å kle av og på. Slik vi har sett det er todelte dresser ofte litt dyrere enn hele drakter.

Den todelte DAM-modellen er et godt alternativ for den som ønsker økt bevegelsesfrihet. Den todelte jakke- og bukseløsningen gir en god passform og stoffet er relativt mykt og elastisk, slik at dressen ikke vil kjennes for tung eller stiv når den er i bruk. Den har også strategiske plasserte reflekser og tydelige oransje linjer over dressen som gjør deg synlig om du faller over bord. Som mange andre har også DAM-dressen en varselfløyte for om en faller over bord.

Solid og slitesterk

Dressen har et kraftig skallstoff, 75x75D polyester pongee, som tåler tøff behandling. Glidelåsene har også doble stormklaffer, og albuer og knær er forsterket mot slitasjeskader. Hetten er termoisolert og kan monteres av og på etter behov.

 


6. Westin W6 Flytedress – Ekstra Synlig I Vannet

Westin W6 Flytedress

SJEKK PRISEN →

 

Vindtett, vanntett og varm

Westin W6 har fått mye skryt fra sine forbrukere. Den er sikker, holdbar, varm og bevegelig, og man kan ikke be om så mye mer enn det. I tillegg til å ha en god flyteevne er dressen utstyrt med hele 8 lommer, hvorav to av disse er flisbelagte. Den ene lommen er også tilpasset enten telefon eller radio, men denne er dessverre ikke vanntett.

Solid fargebruk

Det som gjør at dressen skiller seg mest ut fra sine konkurrenter er dens sterke og synlige fargevalg. Hetten er neongul, torsoen er knallrød og underdelen er mørk med røde markerte områder. Den har også strategisk plasserte reflekser som øker synligheten.

Fargebruken er først viktig når uhellet har vært ute, men da er den så vanvittig viktig. Dette kan være avgjørende for når du blir oppdaget, og dette har Westin tatt på alvor.


7. Imax CoastFloat flytedress 2-delt – Lett I Vekt

Imax CoastFloat flytedress 2-delt

SJEKK PRISEN →

 

20% lettere enn tidligere modell

For den som skal ha et høyt aktivitetsnivå er bevegelighet og vekt sentralt i valget av flytedress. Den todelte Imax-dressen er lett, har et elastisk skall og er fortsatt beskyttende og holder deg flytende i vannet. Dens “Soft Touch” 300D polyester Oxford stoff er så og si umulig å rive opp, og den er ekstra forsterket rundt albuer, knær, sete og skuldre.

Det synes på hele dressen at den er konstruert for å tåle høy aktivitet, og det ned til hver minste detalj. Hetten er heldekkende og varmende, men vil samtidig ikke begrense synsfeltet, slik noen hetter fort kan gjøre. Og dressens “Angler cut” gir deg nærmest helt fri bevegelse.

God flyteevne + fløyte

Dressen har god flyteevne, er vanntett og har en sikkerhetsfløyte innebygd. Den er dekt i tydelige reflekser, men vi stusset fortsatt litt over det hvite og mørke fargevalget. Sammenlignet med rødt, oransje og neongul kan dette bli litt anonymt i vannet.

Todelt

Dens todelte oppbygning byr på flere fordeler, den er lettere å kle av og på, samtidig gir dette også en litt bedre og tettere passform.

 


Bellybåt Test: Markedets 7 Beste Bellybåter i 2020

 

Viktig å ta i betraktning

En flytedress vil være et verktøy for deg som fisker, eller ferdes på sjøen og is. en god dress skal også kunne bidra til å gjøre deg synlig og holde deg varm og tørr i utfordrende omgivelser, i tillegg til å holde deg flytende i vannet. Det finnes flere varianter å velge mellom med forskjellige kvaliteter og egenskaper, det er derfor viktig å finne den som best egner seg dine behov og ditt budsjett. Her må man vurdere sin egen flyteevne, om man skal ute i mørket, om man trenger praktiske lommer, pris og isolasjonsevne.

Flyteevne

Det varierer i hvilken grad dressene holder deg flytende, det er viktig å huske på at de ikke har samme effekt som en redningsvest, så om en ikke er flink til å svømme så burde man bruke redningsvest samtidig. Det vanligste materialet å finne i dressene er celleplast. Dette er et isolerende materie, med høy tetthet og flyteevne. For flytedresser er det også satt visse EU-krav, og godkjente modeller sorteres inn i fire forskjellige klasser (Dette basert på Newton):

 • 50N
 • 100N
 • 150N
 • 275N

Det krever rundt 20 til 30N for å holde et gjennomsnitlig voksent menneske flytende.

Når er det vanligst å bruke flytedress?

Det er absolutt vanligst blant profesjonelle fiskere, ved sportsfiske på åpent hav, ved arbeid utenfor fastland og ved arbeid på is. I de siste årene har flytedresser også blitt mer tilgjengelig i markedet, de har blitt rimeligere og det finnes et større utvalg. Det har ført til at flere bruker flytedress – de har gode egenskaper med seg som gjør fiske og sjøfart litt mer komfortabelt.

Når du skal vurdere hvilken flytedress som best egner seg din praktiske bruk kan det være lurt å tenke på hvilke lommeløsninger du skal ha, og om den skal være så synlig som mulig. Praktiske lommeløsninger er svært hendig om en skal bruke verktøy i aktivitetene en bedriver, eller om det er kaldt ute og en står med hansker. Alle dressene er dekorert med synlige farger og reflekser, men noen er mer synlig i mørket enn andre, det kan også være lurt å vurdere om en skal fiske seint på kveld.

Avstengte åpninger – gummierte mansjetter eller borrelås?

De fleste modeller har mulighet for å stenge av armer og ben totalt, der er det som oftest for forskjellige mekanismer en kan velge mellom. Gummierte mansjetter sitter litt tettere, og slipper inn minst vann slik som vi har forstått det, mens borrelås vil være mest komfortabelt og enklest å ta av og på.

Bruk klær under dressen 

Både for varmens del, men også for flyteevnens del er det lurt å bruke klær under dressen. Det er nemlig viktig at det ikke samler seg for mye luft under flytedressen – dette fordi den skal være tettsittende (Det er da den fungerer best). Når det kommer til valg av klær så gjelder det samme som gjelder på fjelltur, ull!

Ull er et pustende stoff, og uansett om det er varmt eller kaldt ute så kan det fort bli klamt under dressen. Ellers er det også lurt å bruke varme sokker, vanntette hansker om det er kaldt ute.

Kvalitet

Se etter dresser som er forsterket i områder som albue, knær og håndledd. Det er ofte disse områdene som får det hardest. Dressene blir også ofte utsatt for fiskeslo, skitt og saltvann, det er derfor en fordel om de er enkle å vaske og vedlikeholde. Her kan enkelt de mest utsatte områdene enkelt tørkes over med en våt klut, og dressene kan spyles av med hageslange. Husk å heng de opp for tørk etter bruk og vask.

Fiskestang Test: De 9 Beste Fiskestengene I 2020

Hvorfor kjøpe flytedress?

Fiske er et av de mest risikofylte yrkene i Norge i dag, derfor er sikkerhet og riktig valg at utstyr viktig for alle som ferdes ute på vannet, sportsfiskere som profesjonelle. Selv om en tar alle forhåndsregler kan en ikke alltid være like sikker på utfallet av turen, noen ganger er man rett og slett bare uheldig, og da kan en flytedress være avgjørende. Dressene holder deg nemlig flytende og synlig i vannet.

Dressene holder deg også varm og tørr, isolert fra vann og kulde. De har derfor blitt veldig vanlige blant folk som isfikser, kjører snøscooter eller arbeider på isen.

Litt om vår favoritt

Fladen, testvinneren i denne sammenligningen er en svensk kvalitetsprodusent av fiskeutstyr og bekledning. De har et godt omdømme i alle sine marked, både for sine strenge krav til produkt og for sin høye gjevne kvalitet. Dette vises godt på deres flytedresser. Alle modeller er internt testet etter de strengeste krav, både når det gjelder flytekraft, men også når det gjelder termisk beskyttelse.

Som selskap jobber Fladen alltid mot innovative og smarte løsninger, noe som igjen vises klart og tydelig på deres produkt. Prismessig kan de i noen tilfeller ligge litt høyere enn sine konkurrenter, men sammenligner man kvalitet og pris kommer Fladen godt ut, dette også på andre produkt enn flytedress.

Det skal også nevnes at flere seriøse sportsfiskere har gitt sin tillit til selskapet når det gjelder flydekjeledresser og annen bekledning.

 

Vi håper du får en god fisketur,

Skitt fiske!

 

Våre tester er ikke gjort av oss, men en sammenligning av tester og beskrivelser fra ulike nettsider som test.no, outdoors.com og andre internasjonale tester slik at du får en bredere oversikt. Testene er uavhengige og objektive. Vårt mål er å gi deg den en klar og tydelig oversikt over de aktuelle produktene samlet på et og samme sted. Om du har noen ønsker eller tilbakemeldinger så gi oss gjerne en tilbakemelding lengre ned i feltet. 

Leave a Reply

%d bloggers like this: