Fiskestang For Ferskvann Og Ørret

Fiskestang

Hva er viktig for stenger til ferskvann?

Det finnes et stort utvalg av fiskestenger å velge mellom, alle gode på forskjellige måter. Men hva er det som skiller utstyret brukt for ferskvannsfiske og sjøfiske? Her tar vi for oss de generelle forskjellene, og går litt nærmere inn på hva som er vanligst å bruke til ørret- og ferskvannsfisk.

Se vår test av fiskestenger

Fiskestang Test: De 9 Beste Fiskestengene I 2020

Anbefalte stenger til ørret og ferskvann:

Beste FiskestangShimano Speedmaster
- En skikkelig allrounder
- Høy kvalitet
- Lange kast med god aksjon
Les mer her
fiskestang-bestselgerLawson Explorer G4
- Prisvinnende bestselger
- Fin til stor og liten fisk
- Enkel å håndtere
Les mer her
Fiskestang-BraBerkley Phazer
- Under 1000-lappen
- Solid
- Følsom
Les mer her

 

Høy eller lav aksjon?

Fiskestenger deles inn i tre ulike kategorier når det gjelder aksjon, hel-, halv- og toppaksjon. Ved helaksjon bøyer stangen seg i hele sin lengde når den blir utsatt for motstand, ved halvaksjon bøyes den til 50%, og ved toppaksjon er det det øverste delen av stangen som gir etter.

Ved helaksjon er det lettere å kontrollere, samt kjøre fisken, utkast blir mere presise, og man får en følsom kroking. Toppaksjonen derimot, den gir deg en stivere stang. Dette er gunstig for lange kast, samt en høy motstand når fisken krokes. Halvaksjonen gir en kombinasjon av egenskapene nevnt ovenfor.

Det vanligste er halvaksjon, her har man en fiskestang som håndterer forskjellige utfordringer og jevnt over presterer godt. Både presise og lange kast, god føring av fisk og følsomhet og kraft er egenskaper som er gode å ha når man fisker etter ørret.

Hvilken pris?

Allrounderstenger er det vanligste å bruke på innlandsfiske. Disse er beregnet for alt fra småfisk til mellomtunge. I dette segmentet er det også høyest konkurranse mellom leverandørene, som vil si at prisen for øyeblikket er presset ganske lavt, og man får mye fiskestang for pengene. I motsetning er sjøstenger ofte langt dyrere.

Man får toppklassestenger for under 3.000 kroner, og brukbare stenger under 1000-lappen.

Hvilken lengde?

Flere sportsfiskere anbefaler å gå for en stang mellom 7 og 10ft for ørretfiske. Dette er stenger som da både håndterer den klassiske brunørret og sjøørret. Merk at kastevekten er lik mellom disse fiskene, og en stang som håndterer 4-30 gram sluk bør funke fint.

Hvordan fiske ørret

  • Sluker mellom 5 – 30 gram, personlig er jeg fan av sluker med røde prikker på, disse har ofte høy suksess blant ørreten: Se utvalg her
  • Flettesnøre er både tynt, sterkt og billig. Jeg er usikker på om det er fakta eller en myte, men fisken biter ikke like ofte på ved finvær som ved regnvær (fiskevær), noen mener snøret kan ha noe å si. Flettesnøret er også et relativt billig alternativ.
  • Hurtigkoblinger: De fleste bruker nok dette fra før, men fisker man fra land mens fisken vaker er det hendig å kunne bytte sluk relativt kjapt. Hvert sekund med vakelykken er dyrebare.
  • Velg sluk etter været: Regner det, eller er det mørkt vær kan det være en fordel å matche været med en mørk sluk, det samme gjelder om det er fint og lyst vær ute. Ved blå himmel fungerer sølv og gull fint. Igjen, mange mener røde prikker er et stort pluss!
  • Wobbler ligner på en liten fisk i alle dimensjoner, den er bygd slik at den etterligner hvordan en faktisk fisk svømmer når den dras i vannet. Personlig har jeg lite erfaring med wobbler ettersom det er nytt for meg, men mange har hatt positive opplevelser med wobbler, spesielt til ørret av størrelse.

Finn riktig plass!!

Noe av det viktigste er å treffe riktig plass å fiske på, spesielt om de er ved et stort vann. Drar du til en ukjent plass kan det være en fordel å forhøre seg med noen lokalkjente om hvor fisken beiter, om ikke må du teste deg litt fram. Det går også an å se etter hvor fisken vaker, og har du stått for lenge på en plass, ikke vær redd for å flytte litt på deg.

Man kan også sjekke på kartet etter marbakker, utganger av elver, plasser hvor greiner henger lavt over vannet eller grunne plasser. Dette er ofte plasser fisker finner maten sin, og oppbevarer seg når den skal spise.

Ikke dra inn for tidlig!

Om du fisker over marbakker, eller områder med mye stein er det ofte at fisken ligger å venter på at byttet sitt skal komme forbi. Her kan det derfor være en fordel å la sluket synke litt før du drar inn.

Fisk litt etter været

Det er slik at fiske er sterkt påvirket av værforholdene, og har du ikke værgudene på laget kan det fort bli vanskelig, slik er det bare. Men det kan være verdt å ta i betraktning at når det er veldig varmt i vannet så ligger fisken lavt i vannet istedenfor ved overflaten. Personlig har jeg opplevd å ha større suksess om jeg fisker med lodd på varme dager, markfiske uten dupp er også spennende å prøve om en merker at vannet er for varmt.

Og som alltid, Skitt fiske!!

Leave a Reply

%d bloggers like this: